Zaujímavosti

Sacco a Vanzetti: Nevinní ľudia, ktorí “omylom” skončili na elektrickom kresle

Sacco a Vanzetti: Elektrické kreslo pre nevinných

videní: 5.0K

Hlavnými hrdinami tohto neslávne známeho príbehu sú talianski prisťahovalci Fernando „Nicola“ Sacco a Bartolomeo Vanzetti. Ich životná cesta sa skončila rozsudkom, ktorý znamenal smrť na elektrickom kresle. Boli Sacco a Vanzetti vinní, alebo vtedajšie súdnictvo poslalo na smrť dvoch nevinných ľudí?

Sacco a Vanzetti a ich americký sen

Tento skutočný príbeh je o talianskych prisťahovalcoch, ktorí sa v roku 1908 rozhodli hľadať šťastie v Spojených štátoch. Rodné Taliansko neopúšťali spolu ako kamaráti. Navzájom sa nepoznali. Americký sen sa nepodarilo naplniť ani jednému z nich. Žili zo dňa na deň. Živila ich predovšetkým práca vo fabrike či neskôr rybolov. Spoločenský rebríček bol však nekompromisný, a aj Fernando a Bartolomeo túžili po uznaní. Pripojili sa tak ku anarchistickému hnutiu, ktoré spájalo ľudí, ktorí sa v tom čase v Amerike nevedeli uchytiť. Dvaja hlavní aktéri sa spoznali až v roku 1917. Ich mená však rezonujú v historických zápisoch do dnes. Navždy ich spojil justičný omyl amerického súdnictva.

 

Zoznámenie sa mien, ktoré budú už navždy nerozlučné

Sacco sa s Vanzettim spoznal v Mexiku. Obaja tam odišli s cieľom vyhnúť sa povolaniu do prvej svetovej vojny, do ktorej sa v tom čase USA zapojilo. USA nepovolávalo prisťahovalcov, avšak istota je istota. Po návrate z Mexika do Štátov používali obaja po určitú dobu falošné mená. Pre istotu.

 

Veľký zlom

Písal sa 15. apríl 1920. Verejnosť vydesila brutálna vražda v South Braintree pri americkom meste Boston. Život Sacca s Vanzettim sa od tohto momentu zmenil. Išlo o lúpežnú vraždu v obuvníctve, pri ktorom zahynuli dvaja pracovníci. Zlodeji si odniesli korisť vo výške 15 776 dolárov a unikli v dvoch modrých autách.

Polícia okamžite zahájila obrovskú pátraciu akciu. Súvislosť s touto lúpežnou vraždou našli vyšetrovatelia v nevyriešenom prípade z prostredia anarchistov. Išlo o prepad transportéru s peniazmi v Bridgewater. Stopy viedli do autodielne, kde našli dve vozidlá modrej farby, ktoré zodpovedali popisu vozidiel použitých pri prepade obuvi.

 

Zadržanie Sacca a Vanzettiho

V spomínanej dielni boli zadržaní Sacco a Vanzetti. Ich obrovskou nevýhodou bola nálepka „pretĺkačov“ životom a ich napojenie na anarchistov. Všetky tieto udalosti a vtedajšia nevraživosť domáceho obyvateľstva voči prisťahovalcom, odmietnutie vojenskej služby či ďalšie indície vzbudili vo verejnosti dojem, že polícia našla hľadaných vrahov.

Aby toho nebolo dosť, Sacco a Vanzetti spočiatku uviedli nepravé mená, často menili výpovede a predovšetkým na čas zločinu nemali alibi. A na vyše u nich boli zaistené zbrane.

Sacco a Vanzetti skončili na lavici obžalovaných najprv v prípade Bridgewater. Sacco disponoval nepriestrelnými alibi, a tak sa žalobca pustil do Vanzettiho. O rok na to sa začal aj proces v prípade lúpežnej vraždy v obuvníctve. Práve ten vstúpil do análov americkej justície.

 

Rozsudok smrti

Obaja obžalovaní v prípade lúpežnej vraždy v obuvi boli odsúdení na trest smrti. Porota označila ich vinu za dokázanú. V prípade však bolo mnoho dier a slabých miest, ktoré stoja za povšimnutie. Súd nebral ohľad na zjavnú stratu objektivity poroty. Výpovede svedkov si protirečili a rozdiely neboli vyjasnené.  Sudca a prokurátor, ktorý pojednával aj v prípade Bridgewater, bol od začiatku presvedčený o vine obžalovaných. Prípad vzbudzoval pozornosť nielen v Spojených štátoch, ale aj v Európe.

Rozsudok padol 9. apríla 1927. Výkon bol nariadený v júli. Politická predpojatosť prevalcovala právo.

 

Rehabilitácia v roku 1977

Dodnes jestvujú nezrovnalosti v prípade. Tlak verejnosti a neobjektivita zo strany súdu a prokurátora je však zo spisov zjavná. V roku 1977 boli obaja odsúdení, v tom čase už po smrti, rehabilitovaní. Postaral sa o to guvernér štátu Massachusetts Michael Dukakis. Prehlásil, že odsúdení nemali spravodlivý proces. Ich vina sa nepreukázala. Prokurátor zámerne predložil falošné dôkazy. Opäť sa v Amerike otvorila otázka trestu smrti. Deň rehabilitácie odsúdených sa stal dňom spomienky na Sacca a Vanzettiho.

Zdroj: Britannica | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov