Zaujímavosti

Slovenskom sa šíria nebezpečné prohormóny. Čo všetko môžu spôsobiť?

Slovenskom sa šíria nebezpečné prohormóny. Čo všetko môžu spôsobiť?

videní: 12.0K

Prohormóny sa objavili na Slovensku len prednedávnom. Predávajú sa ako náhrada za steroidy. V skutočnosti ide len o synteticky vyrábané látky, ktoré sa prostredníctvom enzýmov na steroidy premieňajú až v pečeni. Aký dopad na zdravie má užívanie týchto prípravkov, sa presvedčil aj 23-ročný Radoslav, o ktorom priniesla reportáž RTVS.

Aj keď sú prohormóny na Slovensku len krátky čas, darí sa im tu veľmi dobre. Jedno balenie stojí v priemerne od 50 do 100 eur a kúpiť sa dajú len na internete. Antidopingová agentúra upozorňuje na nebezpečné užívanie týchto prohormónov, avšak neinformovanosť mladých ľudí a hlavne vidina veľkých svalov v pomerne krátkom čase, žiaľ, vyhráva. Podľa agentúry je obsah týchto preparátov veľmi otázny… Nikto nedokáže zaručiť, aké je skutočné zloženie prohormónov. Vzhľadom na to, že ešte sa nachádzajú vo fáze klinického skúšania, môžu predstavovať obrovské riziko pre ľudský organizmus,“ dodáva Ľubomír Gulán z Antipodingovej agentúry Slovenska.

Čo všetko môže užívanie spôsobiť?

,,Môžu poškodiť mnohé orgány, predovšetkým prvá na rade je pečeň. Vytvárajú psychické zmeny, závažné zmeny v zmysle agresivity. Postihujú napríklad aj sexuálnu sféru. Tie svaly sú takpovediac nafúknuté,“ hovorí Jozef Glasa z Ústavu klinickej a experimentálnej farmakológie. Veľké oči mal aj 23- ročný Radoslav, ktorý si prohormóny objednal cez internet. Jeho príbuzní si však všimli, že Radoslavovi ožltli oči a časom aj koža. Ihneď skončil v nemocnici. „Chcel som to nejako urýchliť, len som nevedel ako, tak som skúsil takouto cestou. Nebolo tam nič písané, že môžem takto zle dopadnúť. Z vlastnej skúsenosti už by som to nikdy nerobil a už by som to nikdy nikomu neodporučil.“

O situácii v nemocniciach a možnom dopadne týchto prohormónov na zdravie sa vyjadril aj Pavol Molčan, lekár hepatologického oddelenia Roosveltovej nemocnice. „V poslednom období sme na našom oddelení zaznamenali zvyšujúci sa výskyt akútnych poškodení pečene po týchto prípravkoch. Ide prevažne o mladých mužov,“ povedal pre RTVS Molčan a dodal, že tento stav môže viesť až k poškodeniu pečene.

V Amerike sú zakázané!

V roku 2014 predchádzajúci prezident Spojených štátov Barack Obama podpísal zákon o kontrolovaných látkach, a tak sú prohormóny v Spojených štátoch zakázané. Predajcovia prípravkov na internete však uvádzajú, že ide o kvalitné prípravky z Ameriky. Bystrému oku ale určite neujde, že na balení stojí „Export only“, teda ide o prípravky, ktoré sú určené výhradne na vývoz. Odkiaľ v skutočnosti tieto prípravky pochádzajú, zostáva otázne, keďže v USA je zakázana aj výroba prohormónov…

Zdroj: RTVS | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov