TOP 10

TOP 10 príšer praveku: Dinosaury, ktoré by sme nechceli zažiť

TOP 10 príšer praveku. Tieto by ste rozhodne vidieť nechceli!

videní: 7.4K

Dávne, pradávne fascinujúce zvieratá, ktoré vzbudzujú v nás rešpekt a strach. Pri pohľade na niektoré z nich, môžeme byť naozaj radi, že už nežijú. Pozri si s nami desať pravekých príšer, z ktorých ide naozaj hrôza. 🙂

Amphicoelias fragillimus

Tento dlhokrký jašter bol pravdepodobne najväčším zvieraťom na svete. Archeológovia predpokladali, že tieto zvieratá mohli merať až neuveriteľných 60 metrov. Paleontológ Edward Cope objavil pozostatky po tomto jašterovi, presnejšie našiel časť stavca, ktorý meral asi 1,5 metra. V kompletnom stave tak mohol merať asi 2,7 metra. Časť jeho stavca sa však neskôr záhadne stratila, a tak sa začalo povrávať, či to nebolo náhodou len klamstvo. Každopádne, ak by to bola pravda, Amphicoelias bol skutočne obrovské zviera.

 

Helicoprion

By Creator: Dmitry Bogdanov - dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Link

By Creator: Dmitry Bogdanov – dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Link

,,Špirálová píla”, takéto meno dostal pradávny žralok žijúci v oceánoch, podľa spodnej časti čeľuste. Jediným pozostatkom po tomto obrovskom žralokovi sú zuby, ktoré vyzerali ako kotúčová píla. Podľa výskumníkov išlo o mäsožravca a merať mohol až 4,5 metra. Žil približne pred 280 miliónmi rokov a vyhynul asi tak pred 225 miliónmi rokov. Umiestnenie jeho zubov dodnes nie je známe, ale najčastejšie ich prezentujú v spodnej časti papule.

 

Dunkleosteus

Autor: Creator:Dmitry Bogdanov – dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Odkaz

Autor: Creator:Dmitry Bogdanov – dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Odkaz

Táto prahistorická a desivá ryba je považovaná za najväčšiu a najnebezpečnejšiu rybu všetkých morí a oceánov. Táto beštia mala perfektný systém opancierovania a jej čeľusť mala takú silu, že by bez problémov zabila veľkého žraloka. Jej dĺžka mohla dosahovať až 10 metrov a žila približne pred 360 miliónmi rokov.

 

Deinocheirus

By FunkMonk (Michael B. H.) - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By FunkMonk (Michael B. H.) – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Kresba ukazuje, ako mohol tento živočích približne vyzerať, a tak dostal pomenovanie,,strašná ruka”, čo slovo Deinocheirus aj znamená. Jeho pazúry boli však veľmi tupé, a tak výskumníci nevedeli, či slúžili iba ako obranná funkcia, alebo ich skutočne používal ako zbraň proti iným dinosaurom. ,,Strašná ruka” bol jeden z najrýchlejších dinosaurov a jeho dĺžka mohla dosahovať približne 10 metrov. Jeho mohutné paže, ktoré merali skoro 2,5 metra, mu mali pomáhať v lození po stromoch.

 

Nyctosaurus

By Creator:Dmitry Bogdanov Crest fixed by FunkMonk. - dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Link

By Creator:Dmitry Bogdanov Crest fixed by FunkMonk. – dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Link

Tento prehistorický vták je jediným pterosaurom bez malých či veľkých pazúrov na krídlach. Vedci si až do roku 2003 mysleli, že všetky druhy nyctosaurusa boli rovnaké, potom však objavili šokujúci nález. Nový druh bol mohutný a na hlave mal akési veľké parohy pripomínajúce hrebeň. Hovorilo sa, že medzi tými parohami bola tenká blana, ktorá pomáhala tomuto prehistorickému vtákovi lietať. Hovorilo sa však aj to, že to musel byť len nezmysel, lebo práve kvôli tomu hrebeňu by nemohol lietať.

 

Pterodaustro

Autor: No machine-readable author provided. ArthurWeasley~commonswiki assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY 2.5, Odkaz

Autor: No machine-readable author provided. ArthurWeasley~commonswiki assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY 2.5, Odkaz

Tisíce drobných zúbkov mal v zobáku tento pradávny vták, ktorému mali slúžiť ako sitko. Údajne sa mal zdržiavať v plytkej vode, kde naberal a preceďoval vodu. Živil sa hlavne rybkami, ktoré mu zostali medzi čeľusťami. Jeho hlava mala len 29 centimetrov avšak rozpätie krídel dosahovalo až 3 metre.

 

Stethacanthus

By Dmitry Bogdanov - dmitrchel@mail.ru, CC BY-SA 3.0, Link

By Dmitry Bogdanov – dmitrchel@mail.ru, CC BY-SA 3.0, Link

Ďalší vyhynutý pražralok, ktorý žil zhruba pred 360 miliónmi rokov. Najzaujímavejšia na ňom bola jeho chrbtová plutva, ktorá vyzerala ako nákova či presnejšie ako žehliaca doska. Drobné ostne mu slúžili pri párení alebo pri odstrašení možných nepriateľov. Meral údajne len 70 centimetrov.

 

Therizinosauridaes

4a9f3ed8e243f3c22c28b698c644c7c1

Istý čas si paleontológovia mysleli, že ide o rebrá nejakej pradávnej obrovskej korytnačky, v skutočnosti však išlo o pazúry až 2,5 metrového Therizinosaurida. Tieto veľké pazúry boli na predných končatinách a vďaka nim si mal priťahovať konáre stromov, keďže sa živil len rastlinami. Pohybovať sa mal na zadných končatinách.

 

Tanystropheus

By Nobu Tamura email:nobu.tamura@yahoo.com http://spinops.blogspot.com/ - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

By Nobu Tamura email:nobu.tamura@yahoo.com http://spinops.blogspot.com/Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Tento praveký tvor s pradlhým krkom meral asi tak 6 metrov. Pohyboval sa v plytkých vodách a najčastejšie konzumoval hmyz a drobné plazy. Lovil aj z brehov, plávať však veľmi nevedel. Obranný mechanizmus mal rovnaký ako dnešné jašterice, teda mal schopnosť zbaviť sa (a následne regenerovať) chvost.

 

Sharovipteryx

By Dmitry Bogdanov - dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Link

By Dmitry Bogdanov – dmitrchel@mail.ru, CC BY 3.0, Link

Tento zaujímavý a veľmi malý tvor meral len 20 centimetrov. Vďaka jeho zadným nohám, na ktorých mal blany v podobe krídel, bol považovaný za dvojnožca. Takéto, len omnoho menšie blany mal aj na predných nohách. Tento praveký trpaslík vážil len 7,5 gramu.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov