Zaujímavosti

Znečistenie vody: Austrália dala stopku plastom

znečistenie vody

videní: 7.8K

Celý svet trápi obrovské znečistenie vody – a to najmä plastami. Austrálske mesto Kwinana sa rozhodlo pre nový filtračný systém.

Tento systém je neuveriteľne jednoduchý a užitočný. Vláda spolu s občanmi uvidela výsledky v priebehu pár dní – a boli perfektné. Každý z nás miluje inovácie, no mnoho z nás má najradšej, ak sa tieto inovácie týkajú životného prostredia. Znečistenie vody je globálny problém, ktorý si vyžaduje množstvo pozornosti. Preto sme sa dnešný článok rozhodli venovať takémuto jednoduchému filtračnému riešeniu.

© Storm Water Systems

A v čom spočíva tento “revolučný” filtračný systém? V skratke by sme to mohli zhrnúť takto: Celý filtračný systém tvorí sieť, ktorá je umiestená na výtoku drenážnej rúry. Tá ma za úlohu zachytiť veľké nečistoty, ktoré ostávajú v sieti.

 

 

© Storm Water Systems

© Storm Water Systems

© Storm Water Systems

Tieto rúry odvádzajú vodu z obytných oblastí do prírody – bohužiaľ, spoločne s odpadom. Tento odpad je naozaj veľmi nebezpečný pre životné prostredie.

© Storm Water Systems

Úrady v meste začali inštaláciou prvých dvoch sietí a boli prekvapení výsledkami – nový filtračný systém dokázal za niekoľko týždňov zachytiť viac ako 363 kilogramov odpadu.

© Storm Water Systems

Mesto sa tak rozhodlo, že tento systém nainštaluje po celom meste. Cieľ bol jednoduchý – musia minimalizovať znečistenie prírody a okolitého prostredia. Hoci inštalácia a výroba týchto sietí nie je lacnou záležitosťou (približne 10 000 € za kus), tak filtračný systém je stále dosť prospešný – prináša totižto značné úspory nákladov do budúcnosti. Mesto totiž vynakladalo množstvo financií na platy ľudí, ktorí tento odpad zbierali ručne.

© Storm Water Systems

© Storm Water Systems

Keď sa siete naplnia, pomocou techniky ich nadvihnú, vysypú do zberných áut, ktoré tento odpad odvezú do triedičky odpadov. V nich sa odpad rozdeľuje na recyklovateľný a nerecyklovateľný. Prázdne siete sa vložia naspäť na svoje miesto, kde môžu znova zbierať kilogramy odpadu.

© Storm Water Systems

© Storm Water Systems

Tento nový filtračný systém možno nie je až takou novinkou, no toto austrálske mesto si zaslúži naozaj obrovský obdiv. Dokázali obyvateľom celej Austrálie (a možno aj svetu), že aj takéto malé veci majú svoj význam. Nie len že šetria životné prostredie, ale taktiež posielajú odkaz celému svetu, že znečistenie vody je obrovským problémom, ktorému sa treba čo najskôr venovať.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov