TOP 10

TOP 10: Toto sú tie najkrajšie vodopády, aké na našej planéte existujú

vodopády

videní: 5.9K

Náš svet je plný výnimočných vecí. Príroda nám darovala množstvo krásnych vecí (ktoré si možno ani nezaslúžime). Nádherné hory, zeleň, rieky,… Na svete sú rôzne a nádherne vodopády, ktoré sú známe svojou krásou. V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na 10 tých najkrajších  vodopádov na svete.

 

1. Plitvické vodopády, Chorvátsko

Nachádzajú v národnom parku Plitvické jazerá v Chorvátsku. Je to jeden z najuznávanejších vodopádov sveta: je totiž charakteristický svojimi ohromujúcimi kaskádami. Farba vody sa mení od jednej kaskády k druhej a pridáva veľkú hodnotu ich kráse.

croatia

 

2. Gullfoss (Zlatý vodopád alebo Veľký vodopád), Island

Gullfoss je veľmi pôsobivým turistickým centrom na Islande. Nachádza sa v juhovýchodnej časti krajiny a jeho výška je približne 11 m a je 21 m hlboký. Na už tak nádhernom Islande patrí Gullfoss medzi tie najkrajšie miesta.

gullfoss

 

3. Niagarské vodopády, USA/Kanda

Tento vodopád zrejme netreba nikomu detailne predstavovať, sú totiž známou hranicou medzi USA a Kanadou. Sú zložené z dvoch častí s názvom Horseshoe Falls na kanadskej strane a American Falls na americkej strane. Voda v niektorých častiach vodopádu padá z výšky až 52 m.

niagara-falls

 

4. Kaieteurské vodopády, Guyana

Kaieteur je hlavnou atrakciou Guyany. Jeho približná výška je neuveriteľných 226 m. Vodopád je charakteristický mnohými kaskádami, ktoré dotvárajú úžasnú prírodnú scenériu. Zážitku dodáva atmosféru hučiaca voda a prekrásna okolitá príroda.

Kaieteur_Falls,

 

5. Mongefossen, Nórsko

Mongefossen je ďalším prekrásnym turistickým miestom. Vodopád sa nachádza sa v nórskom meste Rauma a jeho približná výška je až 773 metrov.

22916382922_76d76f67dd_b

6. Vodopády Iguazu, Argentína

Vodopády Iguazu sú jedny z najkrajších vodopádov na svete. Nachádzajú sa na hranici Brazílie a Argentíny a hoci nie sú výnimočné čo sa týka výšky (86 metrov), sú ohromujúce dĺžkou. Vyhľadávaný turistický bod je dlhý až 2,7 kilometra.

iguazu-322695_960_720

 

7. Viktóriine vodopády, Zimbabwe

Viktóriine vodopády, tiež známe ako Mosi-oa-Tunya, sa nachádzajú na hraniciach Zambie a Zimbabwe. Voda rieky Zambezi padá z výšky 107 m do hlbokého kaňonu. Šírka tohto vodopádu dosahuje približne 1.708 m.

africa

 

8. Anjelský vodopád

Anjelský vodopád je známy ako najvyšší vodopád na svete. Jeho približná výška je 979 m. V španielskom jazyku je tiež známy ako Salto Angel. Nachádza sa v národnom parku Canaima a je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO.

SaltoAngel1

 

9. Vodopád Tugela, Južná Afrika

Ak spomíname výšku, nesmieme zabudnúť ani na vodopád Tugela. V Tugele padá voda z výšky až 948 m, čo je len o pár metrov menej, ako v prípade Anjelského vodopádu. Tugela sa nachádza v Dračích horách, v národnom parku Kráľovský Natal v Južnej Afrike. Je známe, že kvôli odrazu slnečného svetla je vodopád krásne trblietavý.

Tugela_Falls

 

10. Vodopád Utigard, Nórsko

Vodopád Utigard je tiež známy ako Remnefjellsfossen kvôli neďalekej hore s názvom Ramnefjellet. Utigard je s výškou 818 metrov tretím najvyšším vodopádom sveta. Sprevádza ho úžasná scenéria.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kjenndalen.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kjenndalen.jpg

Zdroj: top10for | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov