TOP 10

Týchto 10 faktov poteší každého odborníka na pivo

pivo

videní: 7.3K

Týchto 10 faktov prekvapí a poteší každého odborníka na zlatistý mok. Skús povedať niektoré z týchto 10 faktov o pive kamarátom pri večernom posedení. 🙂 Pri aktuálnych letných teplotách majú milovníci zlatistého moku skvelú výhovorku, prečo si otvoriť ďalšie chladné osviežujúce orosené pivo. 

 

1. Najstaršie pivo na svete

V roku 2010 objavili fínski potápači množstvo 200-ročných fliaš piva z vraku pod hladinou Baltického mora. Vek vraku lode sa datuje do druhej štvrtiny 19. storočia, čo z neho robí najstaršie pivo na svete.

Čo robili s pivom? Na prvý pohľad sa to môže zdať divné, no niektoré z pív vypili. Potápači povedali, že keď otvorili jednu z fliaš, pivo klasicky zasyčalo ako každé iné. Zdá sa, že kvasinky v pive prežili 200 rokov pod hladinou mora.

glass-of-beer

 

2. Najstarší pivovar

Najstarším funkčným pivovarom na svete je údajne pivovar Weihenstephan v nemeckom meste Freising v Bavorsku. Jeho história sa datuje do roku 1050. Žaltecký pivovar v Českej republike však trvá na tom, že je ešte starší. Podľa pivovaru bol založený už v roku 1004.

beer

3. Najstarší recept

Ak si nemyslíš že recept na pivo je starý, možno ťa prekvapíme. Najstarší recept na svete je súčasťou 3900 rokov starej Sumerskej básne, ktorá vyznáva patróna bohyne pivovarníctva Ninkasi. V receptúre slúži na osladenie piva med a na vôňu sa používajú rôzne aromatické byliny.

hops

 

4. Zlatistý mok postavil pyramídy

Pri budovaní pyramíd v Gíze boli egyptskí pracovníci  za svoju tvrdú prácu čiastočne zaplatený pivom. No nielen to, ale v priebehu pracovného dňa dostavali pivo, aby ich udržiavalo sviežich a relatívne šťastných, keď vykonávali fyzicky náročnú prácu.

cheers

 

5. Aj George Washington ho miloval

Zakladateľ a prvý prezident Spojených štátov, George Washington, mal svoj vlastný pivovar. Aj keď sám pivo nepil, mal ho veľmi rád a podával ho svojím hosťom a dokonca aj zamestnancom.

 

6. Nelegálny bratranec piva

Pivo sa vyrába z chmeľu, ktorý sa veľmi podobá na marihuanu. V skutočnosti sa obe rastliny nachádzajú v rovnakej čeľadi konopovitých kvitnúcich rastlín. Samozrejme, chmeľ, ktorý je používaný na výrobu piva, neobsahuje tie isté psychotropné látky, ako marihuana.

hop-vines

7. Pivná fóbia

Ver alebo nie, ale cenosillicafobia je strach z prázdneho pivného pohára. Je ťažké overiť, či je to skutočne pravda, o tejto poruche existuje množsto vedeckých článkov.

beer-cup

 

8. Štúdium piva

Zythologia je štúdium piva. Zytológ je študentom a znalcom piva, rozumie sa prísadám piva, a ovláda najlepšiu techniku výroby piva.

factory

 

9. Musíš milovať Belgicko

Belgicko ma najviac značiek pív na svete, približne ich je 400 vrátane “najlepšieho piva na svete”, ktorým je podľa mnohých odborníkov legendárna Westvleteren 12.

DSC_0482

 

10. Pivo je prospešné pre telo

Pivo zabraňuje obličkovym kameňom, posilňuje kosti, obsahuje väčšinu minerálov, ktoré ľudia potrebujú k životu, a podľa štúdie v časopise New England Joutnal of Medicice môže pivo dokonca urobiť človeka múdrejším.

Zdroj: bestbeerhq | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov