Video

Čo všetko dokáže útočná puška Kalašnikov?

kalašnikov

videní: 14.7K

S pomocou experimentu bol overený mýtus, ako ľahko sa dá prestreliť koľaj pomocou automatickej zbrane Kalašnikov.

Neobyčajný experiment so strelnou zbraňou a koľajami na železnici uskutočnil projekt WarGonzo. Počas experimentu bol použitý modernizovaný automat Kalašnikov, ručný guľomet Kalašnikov, pušky Dragunov a desiatky rôznej munície. Ako podotýkajú autori experimentu, výsledok sa úplne nezhodol s predstavami o sile zbrane.

Pri streľbe z automatu Kalašnikov sa časť koľaje s hrúbkou asi centimeter, ktorá sa nachádzala vo vzdialenosti 20 metrov od strelca, podarilo prestreliť len priebojnou zápalnou guľkou kalibru 7.62 x 39 mm. Ručný guľomet a pušky Dragunov prestrelil koľaj dokonca aj obyčajnú muníciou. Účastníci zdôraznili, že obyčajná lovecká zbraň takú hrúbku nedokáže prestreliť, ale armádne vzorky oceľový trám ľahko prestrelia. Presvedč sa sám na videu na konci článku. 🙂

Nenechaj si ujsť:

História

„Otcom“ smrtiacej a jednej z najpopulárnejších zbraní AK-47 je ruský konštruktér zbraní Michail Timofejevič Kalašnikov, narodený v roku 1919 a na druhý svet odišiel 23. decembra 2013 ako 94-ročný. Skratka AK-47 znamená Avtomat Kalašnikova obrazca 1947.

Vývoju zbrane sa venoval od roku 1945. Cieľom bolo navrhnúť zbraň, ktorá bude používať náboj 7,62 x 39 mm so stredne veľkou prachovou náplňou. Medzi jeho spolupracovníkmi bol aj Hugo Schmeisser, nemecký konštruktér pechotový zbraní, ktorý sa do Sovietskeho zväzu dostal ako vojnový zajatec.

Aj dnes, po viac ako 70-tich rokoch nepatrí AK-47 medzi zastaralé zbrane. Unikátna konštrukcia jej zaistila spoľahlivosť aj v ťažkých podmienkach, ako sú napríklad extrémne mrazy, vlhkosť, či prašné prostredie. Z AK-47 je možné vystreliť aj vtedy, ak je zbraň ponorená v bahne.

V roku 1974 prišli Rusi s novou konštrukciou, ktorá používala modernejšie strelivo 5,45 x 39 mm, no základné konštrukčné riešenia ostali zachované. Medzi najväčšie nevýhody zbrane patrí jej veľká hmotnosť (4,3 kg s prázdnym zásobníkom, 4,88 kg s plným zásobníkom), ťažký záver, z čoho vyplýva aj veľký spätný ráz. Problémom je aj nepresnosť streľby na veľkú vzdialenosť.

 

Video

Zdroj: Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov