Zaujímavosti

Žraločí týždeň: Celebrity bojujú za blahobyt žralokov už 30 rokov

žraločí týždeň

videní: 3.0K

Žraločí týždeň (Shark Week) tento rok oslávi 30. narodeniny! Táto už tradičná svetová udalosť s obrovskou sledovanosťou sa na obrazovky vracia už od roku 1988. Tvárou jubilejného ročníka sa stala basketbalová legenda Shaquille O’Neal. Z ďalších hviezdnych hostí sa ďalej môžeme tešiť napríklad na Beara Gryllsa, Rondu Rousey či investormi z obľúbeného programu Shark Tank. Českým a slovenským divákom ponúkne Discovery Channel celkom šesť relácií o týchto obávaných, a pritom fascinujúcich predátoroch, a to v týždni od 23. júla 2018.

Na najväčšom svetovom žraločom evente sa už v minulosti podieľala rad celebrít, počnúc Petrom Benchleym, známym práve z Čeľustí, až po olympijského plavca Michaela Phelpsa. Ten v minulom roku dal do súladu sily so žralokom bielym v disciplíne sebe vlastnou. Herečka Julia Bowen, spevák Mark McGrath, Ničitelia mýtov Adam Savage a Jamie Hyneman, komik Adam Samberg, režisér Eli Roth, spevák Seal – tí všetci vstúpili do histórie tejto populárnej show. Tento rok sa môžeme tešiť na Shaq Week, teda týždeň sprevádzaný fenomenálnym Shaquille O’Neal. Legendárny hráč najprestížnejšej americkej basketbalovej ligy NBA počas svojej dlhej kariéry pokoril mnohé vrcholy, čo potvrdil ziskom radu ocenení. Dominuje im zlatá medaila z Letných olympijských hier 1996. Jeden z najťažších účastníkov NBA, prezývaný Shaq, si vyskúšal aj kariéru rappera a žraloky sú len ďalšie v rade výziev, s ktorými sa O’Neal rozhodol popasovať.

A začneme zostra. Hneď v pondelok 23. júla otestuje Bear Grylls svoju schopnosť prežiť medzi žralokmi, v ich domácom prostredí v relácii “Bear proti žralokom” (Bear verzus Shark). Na svoje si milovníci extrémnych situácií prídu aj v utorok, pretože budú mať príležitosť sledovať zápasníci MMA Rondu Rousey ponorenou v klietke plnej žralokov bielych v relácii “Bez klietky” (Uncaged). 30. ročník v stredu ponúkne ohliadnutie za históriou tohto jedinečného eventu – v “30 rokoch relácii o žralokoch” (30 Years of Shark and Awe) vystúpia známe osobnosti spojené s žraločím týždňom aj ich fanúšikovia. Štvrtkový “Rok žraloka” (Year of the Shark) prinesie mierne spomalenie – táto dokumentárna sonda si totiž kladie ambíciu predstaviť jedného z najnebezpečnejších predátorov sveta a podať podrobnú správu o jeho živote v súčasnej environmentálnej kríze. Piatkový večer bude zameraný retrospektívne – v relácii “SharkCam: Najväčšie hity” (Shark Cams Strikes Back) sa pozrieme na uplynulých šesť rokov z pohľadu neodmysliteľného SharkCam tímu a pripomenieme si ľudské aj žraločia tragédie, ktorých boli pri svojej činnosti svedkami. Zakončenie tohtoročnej žraločej prehliadky sa ponesie v znamení odlišných “žralokov” – investorov z relácie Shark Tank na čele s Markom Cuban. “Program Nádrž so žralokmi proti relácii Žraločí týždeň” (Shark Tank Meets Shark Week) im umožní odborný vhľad do každodennej reality života v oceánoch optikou neziskových organizácií, bojujúcich za záchranu morských ekosystémov. Každý z nich tak dostane príležitosť stať sa obhajcom jednej z neziskoviek a usilovať o získanie dodatočných finančných prostriedkov smerujúcich na podporu ich poslanie a činnosti. Vždy o 22:00 na Discovery Channel.

Discovery Channel prostredníctvom Žraločieho týždňa prináša už tri desaťročia dôležité posolstvo – žralokmi ako základný stavebný kameň ekosystémov oceánu musíme rešpektovať a predovšetkým chrániť. Človek znamená pre žraloka ďaleko väčšiu hrozbu než naopak. Obchod sa žraločím mäsom, tukom či plutvami si často ospravedlňujeme tým, že žralok je človeku nebezpečný zabijak, pritom atmosféru strachu v nás dlhodobo umocňuje najmä popkultúra už od čias Spielbergových Čeľustí. Žraločia týždeň sa v spolupráci s neziskovou organizáciou Oceana snaží s týmto nebezpečným mýtom bojovať a ukázať úchvatný svet a život týchto inteligentných tvorov v pravdivejším svetle, poučným, a pritom zábavným spôsobom.

Diváci môžu očakávať záplavy žralokov v šiestich reláciách v týždni od 23. do 28. júla na Discovery Channel.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov