Zaujímavosti

Historické udalosti, ktoré sa odohrali inak: František Ferdinand a Prvá svetová vojna

Prvá svetová vojna

videní: 67.7K

Prvá svetová vojna bol jeden z najväčších globálnych konfliktov našej histórie, ktorý trval od 28. júla 1914 do 11. novembra 1918. Do roku 1939 bola známa ako Veľká vojna či Svetová vojna. Vtedy totiž ľudstvo ešte netušilo, čo ich čaká…

Prvá svetová vojna bola na rozdiel od tej druhej dôsledkom zápasu medzi svetovými mocnosťami o sféru vplyvu, zdroje surovín, odbytiská, trhy a kolónie. No napriek rôznym motívom mali oba krvavé konflikty minulého storočia jedno spoločné: najagresívnejšou krajinou bolo Nemecko, respektíve v tom čase Nemecké cisárstvo. To sa postavilo proti vtedajším koloniálnym veľmociam – Anglicku a Francúzsku. Spor eskaloval aj medzi Ruskom a Rakúsko-Uhorskom. Tieto mocnosti zasa bojovali o vplyv na Balkáne.

Kríza medzi svetovými mocnosťami sa tiahla od konca 19. storočia, no dovtedy mala formu len diplomatických konfliktov a kríz. Nemecké cisárstvo už na začiatku 20. storočia nadobudlo dojem, že je na vojnu pripravené a dospelo k záveru, že je lepšie vyzbrojené ako ostatné veľmoci. Čím skôr vojna vypukne, tým lepšie pre Nemecko. No chýbala vhodná zámienka.

Tá sa naskytla v júni 1914. Rakúsko-Uhorská armáda v Bosne uskutočnila veľké vojenské manévre, pretože tamojší obyvatelia sa nechceli zmieriť s pripojením svojho územia k Rakúsko-Uhorsku. Na stranu Bosny sa postavilo aj Srbsko. Do Bosny pricestoval aj nástupca trónu František Ferdinand d’Este – vrchný inšpektor rakúsko-uhorskej armády – spolu so svojou manželkou Žofiou Chotkovou.

28. júna 1914 sa František Ferdinand d’Este vydal so svojim sprievodom vlakom do Sarajeva. Tam naňho čakalo 6 vozidiel. Do tretieho v poradí, do športového Gräf & Stift so stiahnutou strechou, nastúpil František Ferdinand so svojou manželkou, guvernér Oskar Potiorek a podplukovník Franz von Harrach. Automobil šoféroval Leopold Lojka. Celkovo bolo na zavraždenie arcivojvodu najatých 6 vrahov.

Prvý vrah, ozbrojený bombou, nálož neodpálil. Rovnako tak aj druhý, ozbrojený zbraňou. Kolóna prešla popri treťom vrahovi, ktorý hodil smerom ku kolóne odistený granát, no ten vybuchlo príliš neskoro, explodoval pod iným autom a zranil približne 20 ľudí.

Atentátnik prehltol kyanidovú pilulku a skočil do rieky Miljacka. Jeho pokus o samovraždu ale zlyhal, pretože starý kyanid spôsobil iba zvracanie a Miljacka bola v tom čase hlboká iba 13 centimetrov kvôli suchému a horúcemu letu. Neskôr ho ale zadržal dav prizerajúcich sa svedkov a odovzdal polícii.

Kolóna vozidiel rýchlo pokračovala smerom k mestskej radnici. Zvyšní traja vrahovia Cvjetko Popović, Gavrilo Princip a Trifun Grabež sa na rýchlo idúcu kolónu neodvážili zaútočiť. Na radnici arcivojvoda vzniesol dôvodné obavy, no návrh presunúť vojakov nachádzajúcich sa neďaleko Sarajeva, aby lemovali trasu kolóny, bol zamietnutý, pretože vojaci na sebe nemali slávnostné uniformy.

Arcivojvoda sa následne rozhodol navštíviť zranených ľudí v nemocnici. O 10:45 nastúpil arcivojvoda so svojou manželkou Žofiou znovu do tretieho automobilu v poradí. Kolóna ale nesprávne odbočila a vodiči zastavili auto, aby sa obrátili. Priamo pred vozidlom s arcivojvodom sa nachádzal Gavrilo Princip, jeden zo 6 vrahov. Vytiahol zbraň a postrelil Františka Ferdinanda do krku a jeho manželku Žofiu zasiahol druhým výstrelom. Obaja zomreli do jednej hodiny. A toto bola práve tá udalosť, ktorá odštartovala začiatok prvej svetovej vojny.


A celková bilancia prvej svetovej vojny? Na strane Dohody stálo Francúzsko, Britské impérium, Ruské impérium, Taliansko, Srbsko, Čierna Hora, Belgicko, Japonsko, Portugalsko, Rumunsko, USA, Grécko, Brazília, ale aj Československá légia. Dohoda stratila 5.525.000 vojakov, zranených bolo vyše 12,8 milióna a nezvestných 4,1 milióna.

Na strane Ústredných veľmocí stálo Nemecké cisárstvo, Rakúsko-Uhorsko, Osmanská ríša a Bulharsko. Mŕtvych vojakov bolo celkovo 4,4 milióna, zranených 8,4 milióna a nezvestných 3,6 milióna.

 

NENECHAJ SI UJSŤ OSTATNÉ ČASTI SERIÁLU

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov