TOP 10

Historické udalosti, ktoré sa udiali inak: Prvá prezidentka Spojených štátov

prvá prezidentka

videní: 70.2K

Myslel si si, že historicky prvá prezidentka Spojených štátov by bola Hillary Clintonová v prípade jej víťazstva vo voľbách? Omyl. Všetko to bolo trochu inak…

Woodrow Wilson bol 28. prezidentom Spojených štátov. V úrade bol od roku 1913 do roku 1921. Ako prezident bol vysoko uznávanou osobou. Narodil sa 28. decembra 1856 v meste Staunton v štáte Virgínia. Dožil sa veku 67 rokov, skonal 3. februára 1924 vo Washingtone. Jeho otec bol popredný presbyteriánsky pastor, ktorý sa angažoval v občianskej vojne na strane Konfederácie.

984px-President_Woodrow_Wilson_portrait_December_2_1912

Wilson študoval politológiu, dejiny USA a právo. Krátko sa živil ako advokát, neskôr pokračoval v postgraduálnom štúdiu politológie. V roku 1885 vydal svoju najznámejšiu knihu – Vláda Kongresu. V nej obhajoval prezidentovu právomoc koordinovať prácu kongresu.

Do politického sveta vstúpil ako demokratický kandidát na úrad guvernéra New Jersey. Strana ho zvolila za najvhodnejšieho kandidáta aj napriek nulovým predchádzajúcim politickým skúsenostiam. Odtiaľ bola cesta k prezidentskej kandidatúre pomerne hračkou.

Vo voľbách v roku 1912 Wilson ako demokratický kandidát získal takmer 6,3 milióna hrasov, Roosevelt, ktorý kandidoval za progresivistickú stranu získal 4,2 milióna hlasov, republikánsky kandidát Taft 3,5 miliona hlasov a socialistický kandidát Eugene V. Debs necelých 900-tisíc. Celkovo sa volieb zúčastnilo 58 % oprávnených voličov, čo je na pomery Spojených štátov pomerne chabé číslo.

Edith_Wilson_cropped_2

Prvou manželkou prezidenta Wilsona bola Ellen Axson Wilsonová. Prvá dáma spojených štátov zomrela na Brightovu chorobu v Bielom dome 6. augusta 1914. Deň pred smrťou povedala svojmu lekárovi, aby „neskôr“ odkázal Wilsonovi, že si praje, aby sa jej manžel v budúcnosti znova oženil. A tak sa aj stalo.

Druhou manželkou 28. prezidenta USA bola Edith Wilson. Svadba sa odohrala v decembri 1915, teda necelý rok a pol po smrti prvej Wilsonovej manželky.  Avšak v októbri 1919 utrpel Wilson mŕtvicu, ktorá ho čiastočne ochromila. V dôsledku toho sa na verejnosti neobjavil celé 3 mesiace a spojenie s vonkajším svetom zabezpečovala práve manželka Edith Wilsonová. Tá prevzala mnoho prezidentských povinností, až kým Wilson neopustil úrad takmer rok a pol neskôr, 4. marca 1921.

Takže ak by Hillary Clintonová vyhrala, nebola by technicky prvou prezidentkou Spojených štátov. 🙂

NENECHAJ SI UJSŤ OSTATNÉ ČASTI SERIÁLU

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov