Štúroviny

Štúroviny II. : Ak pečieš kaleráb v rúre, dochucuješ ho kryštálovým cukrom a nerozumieš tomu, prečo ho nechcú žrať ani psy

štúroviny

videní: 4.3K

Ak pečieš kaleráb v rúre, dochucuješ ho kryštálovým cukrom a nerozumieš tomu, prečo ho nechcú žrať ani psy. Ak nasadzuješ kľukový hriadeľ, ktorý ti napadli zvery. Štúroviny ti ukážu, ako to gramaticky správne napísať kamošom na facebook. Tak poďme na to.

Kľuková hriadeľ/ Kľukový hriadeľ

Za tento problém automobilizmu môže, prekvapivo, český jazyk. V češtine sa totiž Kľukový hriadeľ povie Kliková hřídel. A tak si mnohí Slováci nahovorili, že aj v našom jazyku je táto súčiastka ženského rodu. Bohužiaľ ťa sklameme, Kľukový hriadeľ je chlap ako hora, teda skôr STROJ…

Kareláb / Kaleráb 

Od áut k zelenine. Nie je totiž karelábová polievka ako kalerábová polievka. Hlásky si zamieňaš kvôli jednoduchšej výslovnosti. Niekedy sa z toho stane taký guľáš, že vlastne nakoniec ani nevieš, čo je správne. Tak teda oddnes už žiaden Kareláb!
sturoviny1

 

Rula / Rúra

Podobný problém ako uvádzame vyššie. Rúra je vždy rúrou. Či už máš na mysli dutý priestorový predmet kruhového prierezu s výrazne väčšou dĺžkou oproti priemeru, alebo si chceš upiecť kurča. A kto dobre počúval na biológii vie, že Rula je hornina.

Chápem to / Rozumiem tomu

Budeme predpokladať, že každý ovláda základy skloňovania. Sloveso Chápať sa viaže k akuzatívu a sloveso Rozumieť k datívu. Čiže Chápeš koho/čo, Rozumieš komu/čomu. V tomto prípade sa tieto logické väzby zamieňajú na základe podobného významu slova. Veríme, že odteraz ti bude zlé zvolená väzba rezať uši a trhať srdce tak, ako nám.

Kryštál / Krištáľ

Na prvý pohľad obrovský a neriešiteľný problém. Aj ty radšej použiješ iné slovo? Odteraz už nemusíš hľadať synonymá – Štúroviny ti dajú odpoveď. V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že ak sa v danom slove píše Y, na konci bude tvrdé L a naopak, ak je krištáľ s I, na konci bude mäkké Ľ. Druhý problém spočíva v zámene významov týchto dvoch slov. Kryštál je rovnorodé priestorové teleso s pravidelnou štruktúrou častíc. Ide o kryštály soli, cukru, vody. Krištáľ je prehľadný a bezfarebný kameň, brúsené olovnaté sklo. Ak je niečo priehľadné,čisté, hovoríme : „Čistý ako krištáľ.“

Psi / Psy

Prekvapivo, aj jeden a aj druhý tvar slova je správny. Ako to? Jednoducho. Keď hovoríme o zvieratách, slovo bude neživotné a teda má na konci -Y (vzor DUB). Ak však ľudí prirovnávame k zvieratám, budeme na konci písať -I (vzor CHLAP) Príklad: Na dvore sa hrajú dva Psy. / Chlapci sa bili ako dvaja Psi. Podobne je to napríklad aj s vlkmi.

štúroviny

Ktorý / Ktorí

Venujme sa ešte trochu číslám a pádom. V množnom čísle nominatívu píšeme i, v jednotnom y. Príklad: Ľudia, Ktorí ovládajú gramatiku. / Človek, Ktorý ovláda gramatiku.

Zveri / Zvery

Hromadné podstatné meno ženského rodu označujúce zvieratá (zver) sa skloňuje podľa vzoru kosť a teda si prišiel k uhynutej Zveri. V tomto prípade neexistuje množné číslo. V mužskom rode sa slovo Zver používa na pomenovanie veľkého dravca. V tomto prípade sa jednotné číslo skloňuje podľa vzoru chlap a množné podľa vzoru dub (ako všetky zvieracie podstatné mená) a teda v lese sú divé Zvery.

sturoviny2

V / U

Na základnej škole ti učiteľka slovenčiny vštepovala jednoduché pravidlo: V mužskom rode píšeme na konci -v, v ženskom -u. A teraz je z teba maximálne sklamaná, keď číta tie hŕby statusoU s chybami. Naprav to!

Napadlo ma / Napadlo mi

K tomu len toľko… Napadnúť ŤA môže spomínaná učiteľka slovenčiny, keď už nevydrží pohľad na tie chyby. Ak ti niečo skrsne v hlave, tak TI to napadlo.

 

Zdroj: TOP10

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov