TOP 10

10 zaujímavostí, ktoré si pravdepodobne nevedel o Trumpovej prezidentskej limuzíne


videní: 9.3K

Ak sa prezident Spojených štátov, jeden z najmocnejších mužov sveta, potrebuje prepraviť z bodu A do bodu B, je nám všetkým jasné, že na to nevyužíva obyčajný rodinný kombík. Na výber má niekoľko možností: známu letku Air Force One, prezidentskú helikoptéru Marine One alebo špeciálne upravenú limuzínu. Práve na tú sa dnes zameriame.

Určite nemá zmysel rozoberať samozrejmosti ako napríklad pancier alebo obrovské množstvo ochranky a agentov. Trumpova limuzína je ďaleko zaujímavejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Prezidentská limuzína je vrcholom akejkoľvek prezidentskej autokolóny, či ide o Trumpa, Kisku alebo Putina. Zábery na limuzínu rútiacu sa ulicami mesta nie sú ničím výnimočným. Ani napríklad toto pomerne komické video, ktoré ukazuje, že ani taký kus vyspelej techniky nie je úplne blbuvzdorný:

Poďme sa však pozrieť na sľúbené zaujímavosti.

 

1. Samotný vývoj limuzíny stál viac ako 15 miliónov dolárov

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.18.41

Limuzína, ktorá bola použitá počas Trumpovej inaugurácie, je o niečo zložitejšia, ako obyčajné limuzíny s pancierom a nepriestrelnými pneumatikami. Koncern GM, ktorý je za výrobu zodpovedný, investoval len do vývoja viac ako 15 miliónov dolárov.

 

2. Limuzína, ktorá je viac tankom ako autom

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.18.56

15 miliónov dolárov je obrovská suma. Čo teda tento drahý vývoj priniesol? Prezidentská limuzína s familiárnym názvom The Beast (Beštia) sa viac podobá na tank ako na auto. Pancier na dverách má hrúbku viac ako 20 centimetrov, sklo dokáže zastaviť guľku ráže .44 vystrelenú z Magnumu a karosériu vyrobenú z vojenského panciera hrubého takmer 13 centimetrov. Pancier sa nachádza aj na podvozku vozidla, aby tak posádku ochránil pred explóziou a samozrejmosťou je aj špeciálna nádrž obklopená penou, ktorá dokáže zaceliť dieru v prípade poškodenia.

3. Drahá hračka

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.18.30

Ako si iste dokážeš predstaviť, prevádzka takejto limuzíny je určite pekne drahá. A nemýliš sa. Odhadovaná cena za jednu takúto liuzínu je 1,5 milióna dolárov. Musíme počítať aj s enormne vysokou spotrebou, ktorá dosahuje približne 70 (!!) litrov na 100 kilometrov. Pre porovnanie, obyčajná limuzína bez pancieru sa dá kúpiť približne od 75-tisíc dolárov.

 

4. Rýchlo a zbesilo

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.18.11

Vieme, že vďaka všetkému tomu pancieru je enormne ťažká a že sa pri nej aj kamióny cítia ekologicky. Aké sú však jej dynamické parametre? Z 0 na 100 kilometrov za hodinu jej to trvá približne 15 sekúnd. To je približne na rovnakej úrovni, ako najslabšia Škoda Fabia s motorom 1,2 HTP. Avšak to nie je všetko. Tajná služba tento nedostatok kompenzuje špeciálne vycvičeným vodičom. Nie, nejde o obyčajného vodiča limuzíny, ide o člena tajnej služby, ktorý dokáže ťažkopádnu limuzínu ovládať ako ultraľahké Ferrari. Jeho úlohou je dostať prezidenta z potenciálneho nebezpečia čo najrýchlejšie.

 

5. Nikdy nie je iba jedna v kolóne

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.18.20

Odhaduje sa, že americká tajná služba má k dispozícii približne 12 týchto limuzín. Dôvody sú dva. V prvom rade, tieto limuzíny totiž neslúžia iba prezidentovi a môžu byť použité na prevoz iných VIP osôb. Druhým dôvodom je odlákanie pozornosti a prípadné zmiatnutie útočníka. Informácia, v ktorej limuzíne sa nachádza prezident, je prísne tajná.

 

 

6. Špeciálna preprava

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.19.42

Prezidentské limuzíny cestujú s prezidentom po celom svete. Ich preprava je taktiež špeciálna. Limuzíny prepravujú špeciálne vojenské lietadlá a na miesto návštevy sa dostanú spolu s príslušníkmi tajnej služby vopred, aby stihli všetko pripraviť na príchod prezidenta. To znamená, že nezávisle od toho, kde sa prezident nachádza, vždy ho bude po vystúpení z lietadla čakať jeho limuzína.

 

7. Na veľkosti záleží

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.19.23

Ak si mal možnosť vidieť niekoľko prezidentských autokolón, určite si si všimol, že každá z nich je iná. Je to tak preto, že okolnosti každej prezidentovej cesty sú iné, a preto si vyžadujú rozdielny počet opatrení a príslušníkov prezidentskej ochranky. Zjednodušene povedané, čím nebezpečnejšia cesta, tým väčšia kolóna. Najmenšia autokolóna sa skladá z desiatich vozidiel. V nebezpečných situáciách môže kolóna narásť až na 40 vozidiel a motocyklov.

8. Vždy pod dohľadom

Na každú prezidentskú autokolónu dohliada nespočetné množstvo tajných agentov a lokálnych príslušníkov polície. Ich úloha je v drvivej väčšine vizuálna: pozorne sledujú okolie a hľadajú potenciálne hrozby. Agenti však odpočúvajú aj rádiové vlny. V roku 1996 počas prepravy Billa Clintona na Filipínach agenti zachytili kódové slová „svadba“ a „most“. Kód „svadba“ je často používaný teroristami ako krycie slovo pre útok. To viedlo k odkloneniu kolóny, čo, ako sa neskôr ukázalo, zachránilo vtedajšiemu prezidentovi život. Pod jedným z mostov, po ktorom mala prejsť prezidentská kolóna, totiž boli nájdené explózie.

 

9. Obrovská palebná sila

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.20.27

Pozri sa na obrázok vyššie. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o guľomet z hry, ako napríklad GTA V. No v skutočnosti je tento guľomet pripevnený na jednom z SUV, ktoré sú súčasťou kolóny. Samozrejme, tajní agenti a prezidentská ochranka majú pri sprevádzaní prezidenta po ruke veľkú palebnú silu. Avšak ak k niečomu dôjde, práve chlapík na streche SUV s týmto guľometom má posledné slovo.

Snímka obrazovky 2017-04-16 o 17.20.42

 

10. Duch Jamesa Bonda

1200px-2017_Inauguration_170120-D-XA037-0072

Beštia má okrem panciera niekoľko zaujímavých výdobytkov, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani slávny Agent 007. Kamery s nočným videním, slzotvorné granáty a kompletná protipožiarna ochrana – toto všetko je v prezidentskej limuzíne štandardnou výbavou. Posádka limuzíny dokáže prežiť aj chemický útok, keďže má vlastnú zásobu kyslíka. Samozrejme, nesmieme zabúdať ani na luxus a eleganciu. Vzadu sa totiž nachádzajú dve luxusné a samostatne ovládané sedadlá (podobne ako v súčasných najluxusnejších sedanoch). To znamená, že hoci bude za oknom apokalypsa, prezident sa bude stále cítiť komfortne.

 

Zdroj: TheRichest
Zdroj fotografií: YouTube

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov