II. svetová vojna

TOP10 filmov o holokauste, ktoré musíš vidieť


videní: 54.8K

Filmov s vojnovou tematikou je dnes naozaj veľa. Takéto snímky zachytávajú reálne historické udalosti, obsahujú príbehy plné emócií a ich hlavným zámerom je priblížiť divákovi krutú minulosť, ktorú nemôžeme len tak pochovať. Pri mnohých filmoch si divák uvedomí bezradnosť a zúfalstvo ľudí v situáciách, ktoré si mnohí z nás nedokážu ani predstaviť. Vďaka rôznorodosti kinematografie máme možnosť sledovať vojnové udalosti nielen z pohľadu obetí, ale napríklad z pohľadu vojakov, ktorí nie vždy musia byť zlí. Môžu to byť len figúrky, ktoré poslúchajú rozkazy velenia. My ti dnes prinášame 10 zaujímavých vojnových snímok, ktoré poukazujú na ťažkú minulosť.

 

Schindlerov zoznam (Schindler’s List), 1993

Táto dráma o holokauste opisuje skutočné udalosti počnúc od roku 1939. Vychádza z biografickej knihy Thomasa Keneallyho a radí sa medzi najlepšie snímky s tematikou holokaustu. Film Stevena Spielberga je veľkolepým dielom svetovej kinematografie, víťazom 7 Oscarov, bol ocenený za najlepší film roka a najlepšiu réžiu. Oskar Schindler bol nemecký podnikateľ, ktorý prišiel do Krakova počas druhej svetovej vojny. Vo svojej továrni vytváral pracovné miesta pre poľských Židov a zachraňoval ich pred deportáciou do koncentračného tábora. Bol členom nacistickej strany, no dokázal nájsť v sebe ľudskosť.

 

Anne Frank Remembered, 1995

Dokument o židovskom dievčati, ktorého denník sa stal medzinárodným bestsellerom. Tvorcovia filmu urobili rozhovory so všetkými, ktorí Anne poznali a použili aj krátke domáce video Anny samotnej. Táto snímka dáva dohromady dokumentárne zábery Frankovej rodiny – vrátane rozhovoru s Ottom, jediným členom rodiny, ktorý prežil koncentračné tábory. Film bol napísaný a režírovaný Jonom Blairom, tým istým mužom, ktorý natočil dokumentárny film o Oskarovi Schindlerovi, neskoršej inšpirácii pre Spielberga. Snímka začína prehlásením, že autor nechce vyrozprávať iba príbeh Holokaustu, potom cituje Otta Franka, že denník jeho dcéry nebol špecifickým pre židovské skúsenosti s holokaustom, ale že to bol univerzálny odkaz odvahy do tváre tyranie.

 

Život je krásny (La Vita è bella), 1997

Romantická dráma s prvkami komédie. Táto snímka nás sprevádza životom talianskeho čašníka a jeho rodiny. Guido sa zamiluje do Dory, narodí sa im syn Giousé. Rodinná idylka sa naruší v okamihu, keď ho po piatich rokoch manželstva odvlečú do koncentračného tábora spolu s Giousém. Guido sa snaží ťažkú skutočnosť, že je Žid, zamaskovať pred svojim synom. Film sa nesnaží moralizovať, ale sa snaží prebudiť ľudskosť v nás. Z filmu plynie poučenie, že život je krásny aj napriek nešťastným udalostiam, ktoré zasiahli nespočetné množstvo nevinných.

Šedá zóna (The Grey Zone), 2001

Ďalšia dráma nás prevedie, ako inak, prostredím poľského koncentračného tábora – Osvienčimu. V tomto filme autor zobrazuje udalosti, kedy velitelia zostavili komando zo židovských väzňov, aby ich využili na spoluprácu pri ohavnom vyhadzovaní ostatných. Za odmenu im bolo sľúbených pár mesiacov života navyše, no toto väzenské komando zorganizovalo povstanie. Bola to jediná vzbura, ku ktorej vôbec došlo v Osvienčime. Rozhodnutie postaviť sa voči systému plynulo zo snahy zachrániť jedného človeka…

Pianista (The Pianist), 2002

Dielo, ktoré nám opäť opisuje utláčanie a krutý režim zavedený v jednom z najhorších období ľudstva. Téma holokaustu je zobrazená v množstve filmov, no tu je herecký výkon skutočne úchvatný. Príbeh sleduje osud židovského hudobníka, skvelého pianistu a uznávaného interpreta Chopinových skladieb Wladyslawa Szpilmana. Spolu s rodinou sa podriaďuje pravidlám, okrem iného musí nosiť Dávidovu hviezdu. Nedostatok peňazí jeho rodinu núti rozpredávať majetok, čo vyústi do predaja Szpilmanoveho milovaného piana. Keď sa vo Varšave zriadi židovské ghetto, osud jeho rodiny a mnohých ďalších ľudí je spečatený.

 

Deviaty deň (Der neunte Tag), 2004

Šiesty film v našom zozname je obsahovo obohatený o trochu iné nekalé zámery nacistov, než na aké sme zvyknutí z filmových diel tohto žánru.  Prostredie je rovnaké, násilie páchané na ľuďoch takisto. Nestávalo sa, aby niekto opustil priestor koncentračných táborov pred ich zánikom, väzni sa dostali von len pri presune do ďalšieho tábora. Henryho Kremera nacisti však prepustia. Stane sa to v roku 1942 v tábore v Dachau a pošlú ho domov do Luxemburgu. Zistí však, že nedostal milosť, len ho chcú využiť. Má 9 dní na to, aby presvedčil biskupa ku spolupráci s Nemcami. Scenár čerpá zo skutočných udalostí a zápiskov Jeanna Bernarda.

 

Diablova dielňa (Die Fälscher), 2007

Ruský maliar Salmon Sorwitsch, ktorý žije v Berlíne, je veľkým pánom v biznise s falšovaním peňazí či dokladov. Užíva si život, falošné peniaze, hazarduje. Medzičasom Nemci vymyslia nápad, ktorý by mal pomôcť zvrátiť konflikt v ich prospech. Z lágrov vyberú elitných odborníkov na tlač, ktorí majú vytvoriť najväčšiu falzifikátorskú bunku v histórii. Chcú získať prostriedky na zbrane a narušiť svetovú ekonomiku. Operáciu Bernhard má viesť Salomon Sorwitsch. Väzni nemôžu protestovať, lebo skončia v plynovej komore. Vedia však, že sa ani nikdy nedostanú von, lebo by mohli prezradiť plány.

Chlapec v pruhovanom pyžame (The Boy in the Striped Pyjamas), 2008

Silný príbeh je opäť zasadený do prostredia 2. svetovej vojny a do koncentračného tábora. U diváka vyvoláva silné emócie najmä preto, že hlavnými postavami sú dve deti. Dej zaujme už len tým, že tieto deti sú z protikladných rodín. Osemročný Bruno je syn veliteľa koncentračného tábora, zatiaľ čo rovnako starý Shmuel je väzňom v Osvienčime. Ich cesty sa spoja po tom, čo sa Brunova rodina presťahuje z Berlína na vidiek, blízko koncentračného tábora. Bruno nemá kamarátov a keď začne skúmať okolie, natrafí na tábor. Zakázané priateľstvo obe deti privedie do nešťastia.

 

Záťah (La rafle), 2010

Pohľad na druhú svetovú vojnu očami francúzskych Židov. Dej sa odohráva vo Francúzsku. V roku 1942 v hlavnom meste prebehne vojenská akcia a približne 13 000 Židov naženie komando do arény. Sú tam o hlade a smäde v nepredstaviteľných podmienkach. Po pár dňoch sú prevezení do ďalších táborov. Vo filme na nás čakajú srdcervúce scény o násilnom odlučovaní detí od rodičov a o ich odsúdeniu k smrti. Film nešokuje, nie je brutálny, no oplatí sa pozrieť si ho.

 

Colette, 2013

Na koniec sme si nechali film Colette, v ktorom sa režisér inšpiroval knihou Utiekol som z Osvienčimu od Rudolfa Vrbu a vzal si z nej nie dejovú líniu, ale mnohé fakty. Dej sa odohráva v prostredí poľského koncentračného tábora Birkenau a je poprelínaný ľúbostnými románikmi, korupciou, obchodovaním či už medzi väzňami, tak aj medzi dozorcami. Herecké obsadenie tvorí zaujímavé zloženie slovenských či českých známych tvárí.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov