Zaujímavosti

Technologická novinka: Prvé inteligentné hodinky pre nevidiacich


videní: 4.4K

Na svete je viac ako 285 miliónov zrakovo postihnutých ľudí. Po najnovšej technologickej novinke bude mať zopár ľudí určite lepší život. Juhokórejsky developer Dot priniesol ako prvý na svete inteligentné hodinky (smartwatch) s Braillovým písmom. Hodinky majú množstvo funkcií, ktoré by si očakával od zariadenia v 21. storočí.

dot5

Hodinky Dot zobrazujú informácie pomocou slepeckého písma na 4 aktívne dynamických bunkách. Užívateľ si môže navoliť rýchlosť, s akou sa budú informácie meniť. Hodinky je možné pripojiť k telefónu cez Bluetooth (rovnaký princíp majú všetky SmartWatch) a môžu prijímať ľubovoľný text z akejkoľvek aplikácie alebo služby (Messenger, trasa z Google Maps a pod.). Užívatelia môžu taktiež posielať správy pomocou jednoduchých tlačidiel, ktoré sa nachádzajú na boku hodiniek. Hodinky majú taktiež Open API, čo znamená, že majú otvorené rozhranie pre programovanie aplikácií. Z toho vyplýva, že hocikto môže pre hodinky vyvíjať alebo upravovať aplikácie.

 

 

Samozrejme, že digitálne zariadenia pre nevidiacich tu sú už dávno, ale drvivá väčšina z nich používala zvuk. To spôsobovalo problémy, pretože užívateľ musel k zariadeniu pripojiť slúchadlá, aby tak dokázal oddeliť zvuky zariadenia od okolitých zvukov (okolité zvuky sú životne dôležité pre nevidiacich). Taktiež existujú digitálne čítacie zariadenia v Braillovom písme, ktoré sú väčšinou veľmi drahé a veľké – takéto zariadenie vlastní približne iba 2% nevidiacich z celého sveta.

Dot SmartWatch boli vo vývoji po dobu 3 rokov. Spoločnosť tak konečne začne dodávať svoje zariadenia pre svojich 140 000 priaznivcov (spoločnosť tvrdí, že medzi nimi je aj Stevie Wonder). V roku 2017 majú v pláne dodať 100 000 hodiniek. Zvyšných 40 000 je naplánovaných na ďalší rok. 1000 kusov sa objaví aj na predajni v Londýne. Cena sa pohybuje na úrovni 320 dolárov, čo je približne 300 €.

dot3 dot2 dot1

Zdroj: boredpanda
Foto: dotincorp

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov