Video

Nie je ryža ako ryža. Video, ktoré odhaľuje šokujúce praktiky pašerákov


videní: 9.5K

Podľa legendy je ryža jedlo bohov. Na zem ju priniesol jeden odvážny mladík, ktorý ju objavil v nebi a chcel jej chuť ukázať pozemšťanom. Bohovia s tým ale nesúhlasili a poslali ho späť s prázdnymi rukami. Keď už bol mladík na zemi, všimol si, že v trhlinách na pätách má zrnka ryže, a tak sa táto univerzálna potravina dostala do jeho vlasti. Akoby táto legenda datovala prvý spôsob pašovania… 🙂

 

 

Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, selén, meď mangán, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamín B, kyselina listová a kyselina pantoténová – práve tieto zdravé zložky robia z ryže “jedlo bohov”. Určite pôsobí blahodarné na naše telo, podporuje trávenie, detoxikuje telo, odvodňuje, prečisťuje obličky, znižuje vysoký cholesterol a je bezlepková.

Aj keď sa môže zdať, že ryža je pomerne lacná a dostupná potravina, nájdu sa ľudia, ktorí sa zahrávajú s ľudským zdravým aj prostredníctvom “bieleho zlata”. Nedávny prípad z Nigérie potvrdil, že podnikavci sa neštítia ničoho. Nigérijskí colníci nedávno zadržali nemalú zásielku syntetickej ryže. 3 tony tejto potraviny boli označené ako “najlepšia paradajková ryža”. Jej kvalita bola však pochybná už napohľad.

rice-828540_960_720

Narastajúca inflácia v Nigérií spôsobuje, že cena potravín rastie prudko hore. To platí aj pre ryžu, ktorá dnes v Nigérií stojí dvojnásobok oproti obdobiu spred roka. Táto situácia teda podporuje pančovanie všetkého, na čom sa dá zarobiť. Našťastie sa colníci nedali oklamať a ryžu poslali do laboratória, kde zistili, že má od ryže veľmi ďaleko. Vo vreciach boli kúsky umelej hmoty, ktoré pripomínali ryžu svojim tvarom a sfarbením. 

Ako ale rozoznať kvalitnú ryžu od tej syntetickej? Máme pre teba pár tipov:

  • Voda: Do pohára naplneného vodou vlož ryžu. Organická (prírodná) ryža sa vždy usadí na dne. Syntetická ryža bude plávať na povrchu.
  • Rozdrvenie zrniek: Keď rozdrvíš pár zrniek ryže a vznikne ti biely prášok, potom je ryža organická. Ak sú však vo vnútri ryže nejaké žlté škvrny, potom je produkt vyrobený zo syntetických materiálov.
  • Skúška ohňom: Skús pár zrniek ryže zapáliť zápalkou. Ak začnú horieť, v žiadnom prípade túto ryžu nejedz.
  • Dlhodobý test: Hrsť premytej ryže vlož do plastovej nádoby a nechajte ju na slnečnom mieste. Ak na nej uvidíš po pár dňoch pleseň, je to dobré znamenie. To znamená, že ryža je prírodná.

V nasledujúcom videu, hoci po anglicky, je zaznamenaný postup výroby syntetickej ryže.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov