Zaujímavosti

Toto je 11 najviac skorumpovaných krajín v rozvinutom svete. Umiestnenie Slovenska ťa veľmi nemilo prekvapí


videní: 7.7K

Ročný index korupcie vydalo Svetové ekonomické fórum (WEF) ako súčasť svojej správy o globálnej konkurencieschopnosti.

Slovensku podľa prieskumu patrí nelichotivé druhé miesto. Horšia situácia je už len v Mexiku.

WEF robilo prieskum, v ktorom sa pýtali takmer 15.000 vedúcich pracovníkov zo 141 ekonomík od februára do júna a zoradilo krajiny v indexe korupcie podľa odpovedí na otázky v prieskume.

 

0000020452

Boli to tieto tri otázky:

  1. Vo vašej krajine, ako je časté nezákonné zneužívanie verejných prostriedkov spoločnosťami, jednotlivcami alebo skupinou?
  2. Vo vašej krajine, ako hodnotíte etické štandardy politikov?
  3. Vo vašej krajine, ako často sú rozšírené nezdokumentované osobitné platby alebo úplatky?

 

Odpovede boli v číselnej podobe a to v rozmedzí od jedna do sedem. S tým, číslo jeden uvádza najväčšiu korupciu a sedem označuje najmenej.

Ponúkame vám zoznam krajín členov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, medzivládnej skupiny vyspelých ekonomík, ktoré sú zoradené podľa ich pozície na indexe korupcie:

 

11. Slovinsko (skóre v korupcii 3.7)

Slovinsko je krajinou, kde politická korupcia a zneužívanie verejných prostriedkov sú závažným problémom. Tisíce Slovincov vyšlo od ulíc v januári 2013. O mesiac neskôr, slovinský premiér bol vylúčený z úradu, a ešte v tom istom roku bol súdom usvedčený z korupcie

 

10. Poľsko (skóre v korupcii 3.7)

Po páde komunizmu v roku 1989 v Poľsku sa korupcia rozšírila. Protikorupčné snahy majú určitý vplyv a rastie tam znepokojenie medzi poľským ľudom. A dôvod? Nie je pravá politická vôľa pre kompletné reformy.

 

9. Južná Kórea (skóre v korupcii 3.5)

Korupcia v Južnej Kórei je široko vnímaná ako veľký problém. A to až natoľko, že krajina zaviedla zákon, kde zakazuje ľuďom nákup jedla v hodnote viac ako 30.000 kórejských won pre úradníkov verejnej správy, štátnych zamestnancov, novinárov a školy. Ak by tento zákon porušili, hrozili by im až 3 roky väzenia.

 

8. Lotyšsko (skóre v korupcii 3.5)

V Lotyšsku je rozšírená obava, že obchod a politika sú príliš späté. V krajine je korupcia a úrad pre prevenciu vyšetruje prezidenta Lotyšskej banky kvôli nezrovnalosti vo svojom výkaze ziskov a strát

 

7. Španielsko (skóre v korupcii 3.4)

Rovnako aj v Španielsku je korupcia veľkým problémom. Napríklad drobná korupcia, ako drobné úplatky úradníkom nie je až takým veľkým problémom, ale korupcia na vládnej úrovni prináša oveľa väčšie obavy.

 

6. Česká republika (skóre v korupcii 3.3)

Aj v susednej Českej republike je rozšírená korupcia. Český expremiér Petr Nečas, ktorý si hovoril “Pán Čisté ruky,” bol nútený odstúpiť v roku 2013 po korupčnom škandále.

 

5. Grécko (skóre v korupcii 3.2)

Najväčším a hlavným problémom Grécka je politická korupcia. Až deväťdesiat percent domácností v Grécku verí, že ich politici sú skorumpovaní. A ďalším problémom Grécka sú daňové úniky. Niekedy sa hovorilo o “národnom športe”.

 

4. Maďarsko (skóre v korupcii 3.1)

Pád komunizmu v roku 1989 priniesol so sebou aj rozšírenie korupcie. Podľa prieskumu, prvé slovo, ktoré príde na myseľ mladým Maďarom je “korupcia”.

 

3. Taliansko (skóre v korupcii 3.1)

Vážnym problémom v Taliansku zostáva politická korupcia. Hlavne na juhu krajiny. Politické strany sú hodnotené ako najviac skorumpované inštitúcie v Talianskua tesne za nimi nasleduje parlament a verejní činitelia.

 

2. Slovensko (skóre v korupcii 2.7)

Slovenskom v roku 2011 otriasla kauza Gorila. Spomína sa ako krajina, kde politici, manažéri a úradníci bežne berú úplatky výmenou za súkromné zákazky. Tu politická korupcia na Slovensku zostáva veľkým problémom.

 

1. Mexiko (skóre v korupcii 2.5)

Mexiko oslabuje organizovaný zločin, úplatkárske škandály a mediálna manipulácia.

ZDROJ: businessinsider.com

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov