Pouličné jedlá (street food) patria medzi najživšie a najfarebnejšie súčasti gastronómie, no zároveň skrývajú množstvo prekvapení, ktoré by ste na ulici možno nikdy nečakali. Každá krajina má svoje vlastné tradície, chute a obľúbené špeciality, ktoré sú pre domácich úplne normálne, ale pre cudzincov môžu pôsobiť ako odvážne kulinárske experimenty.
Niekde ide o lacné rýchle jedlo pre pracujúcich, inde o zábavnú novinku, ktorá láka turistov, a niekedy dokonca o kreatívne riešenie extrémnej chudoby či nedostatku surovín. Fascinujúce na tom je, že za každým jedlom – nech znie akokoľvek zvláštne – sa ukrýva príbeh, miestna kultúra aj praktické dôvody jeho vzniku. Preto vám prinášame výber tých najnezvyčajnejších pouličných špecialít, ktoré dokazujú, že svet gastronómie je oveľa širší a pestrejší, než si bežne uvedomujeme.
10. Sladkokyslé genitálie z Vietnamu

Vo Vietname sa tradične spracúva prakticky každá časť zvieraťa a pouličné stánky často ponúkajú aj sladkokyslé hovädzie či bravčové genitálie. Podávajú sa grilované alebo dusené v omáčke a miestni zákazníci ich považujú za pochúťku s jemnou, takmer želatínovou konzistenciou. Pre turistov je to jedna z tých špecialít, ktoré buď vyskúšate len raz, alebo o nich budete rozprávať celý život.
9. Dorilocos – mexická šialená zmes
Dorilocos vyzerajú ako experiment, ktorý vznikol čistou náhodou, no napriek tomu sa stali milovaným mexickým pouličným jedlom. Do otvoreného vrecka Doritos sa pridá nakrájaná zelenina, arašidy, pálivé omáčky, bravčová koža a dokonca aj gumoví medvedíci. Výsledkom je zmes sladkého, slaného, kyslého aj pikantného naraz. Znie to chaoticky, ale v Mexiku ide o hit najmä medzi mladými.
8. Viktoriánske pečené zemiaky ako ohrievače rúk

V 19. storočí boli pečené zemiaky v Londýne jedným z najdostupnejších pouličných jedál. Predajcovia ich udržiavali v teplých nádobách a zákazníci si ich kupovali nielen kvôli sýtosti, ale aj ako lacné ohrievače rúk počas chladných dní. Jednoduchý zemiak tak plnil dve funkcie naraz – zasýtil aj zohrial.
7. Ramen burgery
Ramen burgery vznikli ako experiment v Brooklyne a rýchlo si získali popularitu. Klasickú burgerovú žemľu nahrádzajú dve „placky“ z ramen rezancov opečených na panvici so sezamovým olejom. Vonku sú chrumkavé, no vnútri zostávajú mäkké, čo vytvára nezvyčajnú kombináciu textúr. Toto globexfood jedlo sa neskôr rozšírilo na festivaly a street food akcie po celom svete.
6. Kórejský chlieb s hovienkami
Tvar tejto maškrty síce pripomína emoji hovienka, no ide o sladké cesto plnené pastou z červenej fazule. Volá sa ttongppang a vzniklo v Soule. Zaujímavosťou je, že v kórejskej kultúre symbolizuje tvar hovienka šťastie a prosperitu, takže tento dezert má skôr humoristický než nechutný charakter.
