Milujete olivy? Ľudstvo je rozdelené na dva tábory – na milovníkov a tých ktorým nechutia. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aký je rozdiel medzi zelenými a čiernými olivami? Odpoveď je trochu zložitejšia, ako si myslíte.
Existuje všeobecná nezhoda, pokiaľ ide o olivy, či sú čierne alebo zelené. Ale premýšľali ste niekedy nad tým, či medzi nimi existuje rozdiel okrem farby? Otravná, ale úprimná odpoveď je áno a nie.
Sú zelené a čierne olivy to isté?
Obe sú v podstate to isté ovocie: Zelené olivy sú nezrelé verzie čiernych olív. Sporked hovorí, že zelené olivy sú známe tým, že sú o niečo horšie ako čierne. Čierne olivy bývajú mastnejšie a obsahujú menej soli ako zelené, najmä kvôli rozdielom v balení.
Zelené olivy vs. čierne olivy: Podobnosti a rozdiely
| Čierne olivy | Zelené olivy | |
| Pôvod | Olivovníky (Olea europaea) | Olivovníky (Olea europaea) |
| Chuť | Jemná, maslová, olejovitá | Slaná, horká, štipľavá |
| Kedy sa zbierajú | Keď sú zrelé | Keď sú nedozreté |
| Ako sa s nimi zaobchádza | Priamo do slaného nálevu | Namáčanie v lúhu pred slaným nálevom |
| Bežné použitie | Pizza, cestovinové šaláty a šaláty | Údeniny, sendviče, ozdoba martini |
Ako sa spracovávajú zelené a čierne olivy?
Či už hovoríme o nezrelých alebo zrelých olivách, v obchodoch s potravinami zvyčajne nenájdete čerstvú verziu tohto ovocia: vždy sú fermentované alebo nejakým spôsobom upravené. Je to preto, že olivy obsahujú veľa oleuropeínu, zlúčeniny, ktorá ich robí veľmi horkými a nechutnými. Hoci štúdie ukazujú, že oleuropeín má zdravotné benefity, ako sú antioxidačné a protizápalové účinky, len málokto dokáže tolerovať jeho abrazívnu chuť.
Pestovatelia olív majú spôsoby, ako bojovať proti nepríjemnej chuti. Plody namáčajú do vody, fermentujú ich v slanom náleve alebo ich ošetrujú hydroxidom sodným (t. j. lúhom), aby rozložili oleuropeín. Namáčanie v lúhu je zvyčajne najpoužívanejší proces; trvá len približne jeden týždeň v porovnaní s inými metódami, ktoré môžu trvať niekoľko týždňov. Zelené olivy sa takmer vždy namáčajú v lúhovom roztoku pred nakladaním nálevu, zatiaľ čo plne zrelé čierne olivy sa môžu priamo nakladať do slaného nálevu.
A aby toho nebolo málo, väčšina čiernych olív, ktoré nájdete na pultoch obchodov s potravinami, sa nezbiera zrelá. V skutočnosti ide o zozbierané zelené olivy, ktoré boli umelo dozreté pomocou glukonátu železnatého, zlúčeniny kyslíka a železa, ktorá sfarbuje plody do čiernej farby. Je to lacnejšie ako čakať mesiace, kým olivy dozrejú na konári, ale výsledkom je menej chutný produkt.
Zdroj: mentalfloss | topdeat

