Foto

Črevný zápal bez varovania? Tieto skryté príčiny často nikto nerieši alebo o nich ani nevie!

Črevný zápal

videní: 1.0K

Črevný zápal bez varovania? Tieto skryté príčiny často nikto nerieši alebo o nich ani nevie: Nadúvanie, kŕče a nepríjemné pocity sa môžu objaviť, keď to najmenej čakáte – a niekedy ich príčina nie je taká zjavná, ako by ste si mysleli. Aj keď najväčšiu vinu nesie strava a stres, existuje niekoľko skrytých spúšťačov, ktoré môžu v tichosti podnecovať zápaly čriev. Poďme odhaliť 9 často prehliadaných spúšťačov, kvôli ktorým sa vaše črevá môžu správať nepríjemne.

OBSAH JE POSKYTOVANÝ LEN NA INFORMAČNÉ ÚČELY A NEMÁ SLÚŽIŤ AKO NÁHRADA LEKÁRSKEHO PORADENSTVA. VYHĽADAJTE PORADENSTVO SVOJHO LEKÁRA V SÚVISLOSTI SO SVOJÍM ZDRAVÍM A ZDRAVOTNÝM STAVOM.

Črevný zápal bez varovania? Tieto skryté príčiny často nikto nerieši alebo o nich ani nevie!

 

Potraviny bohaté na inulín

Črevný zápal

Inulín je druh vlákniny, ktorý sa nachádza v potravinách, ako je cesnak, pór, banány. Zvyčajne sa propaguje ako zdravé prebiotikum, ktoré vyživuje dobré črevné baktérie.

Hoci je inulín pre niektorých ľudí skvelý, u ľudí s citlivými črevami – napríklad u ľudí s IBD (zápalové ochorenie čreva) – môže v skutočnosti vyvolať zápal. Štúdia Weill Cornell Medicine ukázala, že inulín zhoršil črevný zápal u myší, ktoré boli navrhnuté na modelovanie IBD.

Potraviny bohaté na histamín

Črevný zápal

Histamín je prirodzená chemická látka, ktorú vaše telo produkuje počas alergických reakcií, ale nachádza sa aj v starších alebo fermentovaných potravinách. Sem patria napríklad:

  • zrejúce syry
  • fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta, kimči a sójová omáčka
  • spracované mäso, ako je saláma a slanina
  • výrobky na báze octu
  • mäkkýše
  • špenát, paradajky a baklažány
  • sušené ovocie.

Konzumácia veľkého množstva potravín bohatých na histamín môže podráždiť sliznicu čriev a zhoršiť príznaky IBD, najmä ak vaše telo nevie dobre odbúrať histamín.

Bielkoviny v pšenici, ktoré nie sú lepkom

Črevný zápal

Pravdepodobne ste počuli o lepku, ale v pšenici sa nachádza aj ďalší proteín nazývaný ATI (inhibítor amylázy a trypsínu). Aj keď nie ste citlivý na lepok, ATI môže aktivovať váš imunitný systém spôsobom, ktorý spôsobuje zápal v črevách – najmä u ľudí, ktorí už majú IBD alebo citlivý tráviaci systém.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov