Foto

Syr: Ak na syre vidíte biely prach, je to práve toto

syr

videní: 2.6K

Syr: Píše sa rok 8 000 pred Kristom v Mezopotámii. Nachádza sa v západnej Ázii, medzi dvoma riekami – Tigrisom a Eufratom. V skutočnosti práve to znamená „Mezopotámia“ – „medzi dvoma riekami“. Poľnohospodárstvo je na vzostupe a ľudia už vlastnia malé farmy – pár kôz a oviec, od ktorých získavajú mlieko.

Syr: Ak na syre vidíte biely prach, je to práve toto

Venujme však pozornosť tomuto mužovi. Dojil svoje kozy, ale bol roztržitý – pár z nich sa zatúlalo. Samozrejme, že ich ide hľadať, pričom mlieko nechá stáť na slnku a zohrievať sa. O niekoľko hodín neskôr sa farmár vráti so svojimi kozami, ale – ach nie! – mlieko už začalo kysnúť. Aké nešťastie. Ale hej, len to skúste!

Nuž, farmár nemá inú možnosť. V ôsmom tisícročí pred naším letopočtom sa predsa nedá len tak ísť do obchodu po nové balenie mlieka. Takže kyseliny v mlieku zmenili bielkoviny na mäkké hrudky. Farmár skúsi jednu z nich, a tak sa narodím. Áno, to som ja – syr. Teda jeden z mojich predkov, povedal by som. Sú to prvé mäkké stavebné guľôčky syra, ale to je začiatok. Vlastne celkom úspešný začiatok a veľký prelom.

Viete si predstaviť, že v tých časoch ľudia nemali širokú ponuku výrobkov. Žiadne cukríky ani čipsy, a dokonca ani zemiaky – tie sú o pár tisícročí mladšie. Ale rovnako ako dnes, aj vtedy mnohí ľudia neznášali laktózu. A nie je to tak, že by mali sójové mlieko a iné bezlaktózové fantastické druhy mlieka, ktoré by nahradili pôvodný výrobok. Ale syr, hoci je stále mliečny výrobok s rovnakými výhodami ako mlieko, obsahuje oveľa menej laktózy, takže je ľahší pre žalúdok. A samozrejme aj chutný.

Bonusom je, že syr sa dal skladovať dlhší čas, takže bolo čo jesť aj počas chladných zím. Niežeby „zima“ bola relevantná pre horúcu Mezopotámiu, ale boli aj iné miesta

 

 

Vidíte, že na konci doby bronzovej sa syr stal základným produktom na obchodných lodiach. Prevážali ho po celom východnom Stredomorí a ďalej

Samozrejme, ľudia začali hľadať nové spôsoby výroby syra – viac syra, lepší syr. Čoskoro objavili túto vec. Zoznámte sa so syridlom – vyrába sa v žalúdku mladých kôz, teliat a jahniat – ale len keď sú ešte mladé a pijú mlieko. Keď neskôr vyrastú a začnú konzumovať trávu, syridlo sa už nepoužíva.

Ako teda súvisí so mnou? Nuž, môj kamarát syridlo tu má super schopnosť – pomáha rozbíjať určité látky v mlieku a vytvárať pevnú hmotu. Pekne povedané, urýchľuje zrážanie. Teraz, keď bolo syridlo objavené, môžu ľudia vyrábať tvrdšie syry, moje najbližšie príbuzné. A ľudia sú týmto procesom doslova posadnutí.

 

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov