TOP 10

30 zaujímavých faktov o káve, ktoré by mal vedieť každý kávičkár

kávičkár

videní: 913

Káva bola prvýkrát objavená v 15. storočí a dodnes si zachováva svoj status jedného z najpopulárnejších nápojov. Milovníkov kávy sú milióny na celom svete. Káva je vyrobená zo zrelých bobúľ, ktoré sa zbierajú, spracúvajú a sušia. Následne sa káva praží, pomelie a nakoniec sa dostane do našich kávovarov. No nemusíš byť zarytý kávičkár, aby si ocenil týchto 30 zaujímavých faktov.

V priebehu storočí sa káva rozrástla do miliardového priemyslu a stala sa súčasťou nášho životného štýlu. Ale koľko faktov o svojom milovanom nápoji vieš? Pozri si nižšie uvedený zoznam, ktorý sme museli rozdeliť na 3 strany. Nemusíš byť pritom kávičkár, aby si ocenil nové znalosti o jednom z najpopulárnejších nápojov ľudstva. 🙂

1. Najstaršia mačka pije kávu každé ráno

fakty_kava_21

Kent Wang

Najstaršia mačka na svete, ktorá drží Guinessov svetový rekord, pije kávu každé ráno po celý život. Dožila sa veku 38 rokov. Priemerný vek mačky je pritom v rozmedzí 15 – 20 rokov (ak je mačka chovaná v byte, tak bude pravdepodobne žiť dlhšie).

2. Keď neznášaš prázdny kávovar

Vedci na University of Cambridge neznášajú pocit, keď nájdu prázdny kávovar. A preto skonštruovali prvý systém monitorovania stavu kávovaru pomocou webovej kamery.

3. Dehydratácia?

Napriek tomu, že kofeín je mierne diuretikum, v skutočnosti pri pití kávy nevylúčiš z tela viac tekutín, ako ich pri pití kávy prijmeš. Preto je dehydratácia kávou nemožná. Mýtus vyvrátený!

4. Kávové zrná

Kávové zrná sú v skutočnosti bobule. 🙂

5. Najviac kávy na svete sa vypije…

…vo Fínsku. Nečakané? 🙂

6. Kávu objavil pastier

Podľa istého príbehu ako prvý objavil kávu pastier kôz. Ten si všimol, že kozy sú po zjedení určitých bobúľ omnoho energickejšie.

7. Káva nahradila pivo

Predtým, než sa káva stala široko dostupným tovarom, bolo obľúbeným raňajkovým nápojom pivo.

8. Cappuccino

Cappuccino bolo pomenované podľa členov rádu kapucínov, pretože jeho farba sa podobá na ich typický plášť.

9. Najviac kávy sa vyrobí…

…v Brazílii, konkrétne až 40 % svetovej produkcie kávy.

10. Raz možno budeme do áut tankovať kávu

Nie tak úplne, ale má to niečo do seba. Vedci totiž úspešne dokázali premeniť mletú kávu na bionaftu, ktorá dokáže slúžiť ako palivo.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov