Zaujímavosti

Neobyčajný príbeh o chlapcovi, ktorý si ako 17-ročný postavil nukleárny reaktor

nukleárny reaktor

videní: 1.1K

Príbeh Davida Charlesa Hahna (1976 – 2016) nepatrí do kategórie obyčajných. David bol od svojho raného detstva fascinovaný chémiou a vedou. Uskutočňoval množstvo chemických experimentov len tak, pre zábavu. Nikto však v skutočnosti neočakával, že jedného dňa postaví na záhrade svojich rodičov plne funkčný nukleárny reaktor.

V roku 1994 v kôlni vedľa domu svojej matky vyrobil len 17-ročný David Hahn funkčný nukleárny reaktor z batérií, starých hodín, lampášov, uránu z Československa a lepiacej pásky. Príbeh pritiahol pozornosť médií a David dostal titul “rádioaktívny skaut”. Avšak prejdime si jeho neobyčajnú story, ktorú prerozprával jeden z používateľov Redditu, pekne po poriadku.

Weird History

Weird History

Toto je David. David už ako tínedžer postavil funkčný nukleárny reaktor v kôlni vedľa domu jeho matky pomocou (relatívne) bežne dostupných materiálov. Všetko, čo je opísané v tomto príbehu, sa v skutočnosti naozaj stalo. O mladom chemikovi/fyzikovi boli dokonca napísané 2 knihy. Poďme sa ale pozrieť na úplný začiatok.

David bol fascinovaný vedou a technikou od raného detstva. Už ako 6-ročný skúšal rôzne chemické experimenty. V rovnakom čase sa jeho rodičia rozviedli, čo len posilnilo jeho lásku k chémii. Víkendy trávil v dome svojej matky, ktorá žila s priateľom. Ako nový chlapec v susedstve nemal mnoho kamarátov. Keď mal 10 rokov, jeho otec mu daroval knihu s názvom “Zlatá kniha chemických experimentov”, aby ho počas víkendov zamestnal tým, čo má rád.

David pretransformoval pivnicu na akési chemické laboratórium. Keď bol starší, roznášal noviny a pracoval vo fast-foodových reťazcoch, aby si zarobil niekoľko dolárov na svoje netradičné hobby.

David venoval všetok svoj voľný čas chemickým experimentom. Okrem toho patril k skautom a raz sa na stretnutí objavil s oranžovo sfarbenou pokožkou, pretože “testoval metódy umelého opaľovania, v dôsledku čoho bol vystavený nadmernému pôsobeniu pigmentovej látky kantaxantin”. Inokedy zasa v skautskom tábore omylom odpálil práškový horčík, pretože chcel vytvoriť ohňostroj.

Davidovi rodičia často z pivnice počuli explózie rôznej intenzity. V najextrémnejšom prípade skončil David v nemocnici s poranenými rukami a úlomkami skla v očiach. Prevádzal totiž experiment s červeným fosforom (ktorý sa nachádza na zápalkách), ktorý samovoľne explodoval. Výsledkom bol veľký požiar v dome.

 

 

Neobyčajný príbeh o chlapcovi, ktorý si ako 17-ročný postavil nukleárny reaktor

Ilustračné foto – Sam Beebe

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov