Zaujímavosti

Mandľové mlieko a jeho nevýhody, o ktorých sa nehovorí

mandľové mlieko

videní: 215

Mandľové mlieko je čoraz populárnejšie, ale toto si budete chcieť prečítať skôr, ako si ho pridáte do ďalšej šálky kávy.

Predaj mlieka a mliečnych výrobkov má už roky klesajúci trend, pretože stále viac ľudí sa rozhoduje pre rastlinné mlieka a iné alternatívy zo zdravotných alebo diétnych dôvodov. Medzi najobľúbenejšie patrí mandľové mlieko.

Rastúci predaj znamená zvýšenú produkciu

Predaj mandľového mlieka v Spojených štátoch nedávno prudko vzrástol a v roku 2018 presiahol 1 miliardu dolárov, čo je číslo, ktoré by sa malo do konca roka 2025 naďalej zvyšovať o 14,3 percenta.

To je veľa mandľového mlieka – čo si vyžaduje veľa mandlí. V Spojených štátoch prakticky všetky mandle pochádzajú z mandľových fariem v 500 míľovej časti Kalifornie. Kalifornia podľa Almond Board of California produkuje 80 percent svetových mandlí a 100 percent komerčných dodávok v USA.

Bod opelenia

Mandľové farmy potrebujú na pestovanie všetkých týchto mandlí jeden kritický zdroj, o ktorom si mnohí ľudia nemusia myslieť: včely. Včely sú potrebné na opelenie mandlí. Obrovská plocha kalifornských mandľových fariem vyžaduje podstatne viac včiel ako iné plodiny – a podľa nedávneho článku v Guardian to nie je prostredie priateľské k včelám.

Opeľovanie mandlí je pre včely náročné, pretože sezóna začína skoro, čo si vyžaduje, aby boli včely „nasadené“ v ročnom období, keď sú normálne v stave spánku, čím sa naruší ich prirodzený cyklus. Čo je ešte horšie, mandľové farmy predstavujú množstvo nebezpečenstiev pre včely, vrátane toxických pesticídov, parazitov a dokonca aj agresívnych druhov včiel medonosných dovážaných zo zámoria.

Včely v kríze

Ťažká situácia včiel v Spojených štátoch (a na celom svete) je v poslednej dobe kritická – umiera veľa včiel v nezvyčajne veľkom počte. Klimatický inštitút v roku 2016 uviedol, že Spojené štáty zaznamenali priemernú stratu 1,6 milióna včiel každý rok, čo je celkovo viac ako 10 miliónov včiel za sedemročné obdobie.

Zima 2018-2019 bola pre včely obzvlášť drsná, informoval Science News, pričom viac ako jedna tretina včelárskych kolónií vymrela pred koncom zimy, čo z nej robí najhoršie zimné obdobie pre včely za viac ako desať rokov.

Zložitá problematika

Väčšina odborníkov uvádza, že najväčšími vinníkmi sú klimatické zmeny a zvyšujúce sa používanie pesticídov a iných agresívnych chemikálií. Pred niekoľkými rokmi pribudlo na zoznam ohrozených niekoľko druhov amerických včiel. Mnohí vedci však rýchlo objasnili, že ide o veľmi malú časť populácie včiel, ktorá zahŕňa tisíce jednotlivých druhov. Zatiaľ čo premýšľate o životnom prostredí, pozrite sa na negatíva opakovane použiteľných tašiek, na ktoré ste možno ani nepomysleli.

Nie tak rezané a suché

Nie každý súhlasí s tým, že budúcnosť je pre včely pochmúrna – alebo aspoň nie taká pochmúrna, ako sa píše v Guardian. Almond Board of California vydalo vyhlásenie, v ktorom spochybňuje niektoré body uvedené v článku, pričom poznamenalo: „Ako odvetvie sme odhodlaní chrániť a zlepšovať zdravie včiel medonosných.“ Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že „kalifornská mandľová komunita financovala 125 výskumných projektov na podporu včiel, viac ako ktorákoľvek iná skupina plodín“.

Napriek tomu všetci súhlasia s tým, že včely vo všeobecnosti čelia hrozivým výzvam a je v našom najlepšom záujme, aby bola ochrana včiel najvyššou prioritou. Aj keď neexistuje jednoduché riešenie, existujú veci, ktoré môžeme urobiť všetci, aby sme včelám pomohli, vrátane nepoužívania pesticídov alebo iných chemických úprav trávnika, podpory miestnych farmárov a dokonca založenia vlastnej včelej záhrady plnej rastlín, ktoré priťahujú včely.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov