Zaujímavosti

Oceánia: Ako ľudia osídlili jedno z najodľahlejších miest na svete

oceánia

videní: 551

Stačí sa pozrieť na mapu a nájsť názov Oceánia – tichomorskú oblasť, ktorá zahŕňa Havaj, Nový Zéland, Samoa, Francúzsku Polynéziu a Mikronéziu. Budeš sa čudovať, ako sa ľudia pôvodne na týchto ostrovoch usadili.

Sú tu väčšinou v malom počte a nachádzajú sa stovky až tisíce kilometrov od akejkoľvek veľkej pevniny aj od seba navzájom. Pretože náš druh kolonizoval takmer každú oblasť planéty, zdá sa, že tieto ostrovy sú poslednými miestami, kam sa naši vzdialení predkovia dostali. Čím ich tak veľmi Oceánia lákala?

 

 

Súbor archeologických, jazykových, antropologických a genetických dôkazov naznačuje, že ľudia sa tu začali usadzovať asi 3 400 rokov pred súčasnosťou (t. j. 3400 rokov pred rokom 1950). Aj keď máme relatívne jasný obraz o tom, kedy bolo kolonizovaných veľa hlavných ostrovných skupín, stále existuje značná debata o tom, odkiaľ títo osadníci presne pochádzajú a o stratégiách a trajektóriách, ktoré používali pri svojej plavbe.

Zatiaľ čo archeologický záznam neobsahuje žiadne konkrétne informácie o plavebných schopnostiach týchto raných plavcov, ich navigačné schopnosti sú nepopierateľné. Hľadanie domova vyžadovalo výlety cez tisíce kilometrov otvoreného oceánu k veľmi malým cieľom. Tradičné tichomorské plavidlá, ako sú lode s dvojitým trupom a kanoe, boli schopné vykonať tieto potenciálne strašné cesty.

A kolonizácia prebiehala v opačnom smere od priemerných vetrov a prúdov, ktoré v tejto oblasti Tichého oceánu prúdia od východu na západ. Vedci si myslia, že priekopníci prichádzali zo západu na východ, pričom najpravdepodobnejšími zdrojovými oblasťami sú západná Melanézia a juhovýchodná Ázia. Stále však prebiehajú značné debaty o tom, odkiaľ títo osadníci prišli a odkiaľ cestovali.

Medzi veľa zaujímavých aspektov kolonizačného procesu patrí skutočnosť, že k nemu došlo v dvoch rýchlych výbuchoch oddelených takmer 2 000 rokov dlhou prestávkou. Počnúc 3 400 rokmi pred súčasnosťou bol región medzi zdrojovými oblasťami a ostrovmi Samoa a Tonga väčšinou okupovaný po dobu asi 300 rokov.

 

 

Oceánia: Ako ľudia osídlili jedno z najodľahlejších miest na svete

Potom nastala v expanzii pauza, regióny ďalej na východ ako Havaj, Rapa Nui a Tahiti boli kolonizované iba niekedy medzi približne 1100 a 800 rokmi pred súčasnosťou. Nový Zéland, na západ od Samoy a Tongy, ale nachádzajúci sa ďaleko na juh, bol počas tohto druhého obdobia expanzie okupovaný. Čo mohlo spôsobiť dve tisícročia dlhú pauzu?

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov