Zaujímavosti

Ktoré miesto je najchladnejším vo vesmíre? Volá sa Boomerang

Boomerang

videní: 440

Najchladnejším miestom vo vesmíre je hmla Boomerang, kde teplota dosahuje iba 1 stupeň Kelvina. V našej reči je to – 272,15 stupňov Celsia. Ľudia však v laboratóriu dosiahli oveľa mrazivejšie teploty.

Bolo to v roku 1980 na observatóriu v Novom Južnom Walese, ktorý sídli v Austrálii. Keith Taylor a Mike Scarrott prvýkrát objavili hmlovinu. V dôsledku teleskopických obmedzení, ktoré boli v tom čase, astronómovia videli vo svojich lalokoch iba nepatrnú asymetriu, ktorá naznačovala, že zakrivený tvar sa podobal bumerangu. Od tohto objekt dostal názov hmlovina Boomerang.

 

 

hmlovina Boomerang

Ukázalo sa, že je najchladnejším miestom vo vesmíre

Teplotu má takú mrazivú, že by ťa nezachránili ani tie najteplejšie bundy sveta. Častice sa tu približujú ku kvantovému minimu rýchlosti, pretože tu nie je žiadne vnútorné teplo, ktoré by častice mohli absorbovať. Teplota sa tu pohybuje na hranici jedného stupňa Kelvina.

Len aby si získal predstavu, aká je tu zima… Všetok pohyb atómov stojí, pretože proces chladenia extrahoval ich celú energiu. Hmlovina Boomerang sa nachádza 5000 svetelných rokov od Zeme a mrazí v súhvezdí Kentaura. Len s jedným stupňom Kelvina je dokonca chladnejšia ako teplota jej okolia. Tá sa vo všeobecnosti odhaduje na 2,7 Kelvina, čo je – 270,7 stupňov Celsia.

hmlovina Boomerang

 

 

Odkedy ju Taylor a Scarrot našli, ďalšími pozorovaniami sa zistilo, že ide o preplanetárnu hmlovinu – slnečnú hviezdu v jej najlepších rokoch života, ktorá sa blíži ku svojmu koncu. Okolitú hmlovinu rozširuje rýchlo sa vylievajúcim plynom. Tento “odtok” sa šíri rýchlosťou 500 000 km/hod a v tomto procese sa sám ochladzuje.

Ide v podstate o podobný spôsob, akým chladničky využívajú expandujúci plyn na výrobu nízkych teplôt. Vedci dokázali zmerať teplotu plynu v hmlovine tým, že videli, ako absorboval kozmické mikrovlnné žiarenie v pozadí. Astronómovia využívajúci ďalekohľad AMACA Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) v Čile sa v roku 2013 na tento objekt znovu pozreli, aby sa dozvedeli viac o jeho chladných vlastnostiach a určili jeho skutočný tvar.

hmlovina Boomerang

 

 

Vedci používajúci ALMA našli tiež hustú dráhu prachových zŕn o veľkosti milimetra, ktoré obklopovali hviezdu. To vysvetľuje, prečo má tento oblak vo viditeľnom svetle tvar presýpacích hodín. Prachové zrná vytvorili masku, ktorá zatienila časť centrálnej hviezdy a umožnila svetlu uniknúť iba do úzkych, no opačných smerov mraku. Krásne a desivé zároveň.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov