Zaujímavosti

Moskovské metro: Keď je cesta zaujímavejšia ako jej cieľ

moskovské metro

videní: 1.2K

Uznávame, krása je vo veľkej miere subjektívna. No pri pohľade na tieto fotografie sa minimálne väčšina z nás zhodne, že moskovské metro patrí medzi tie naj architektonické skvosty na svete.

Výstavbu moskovského metra ruskí pohlavári prvýkrát oznámili v 30. rokoch 20. storočia. Obyvatelia boli fascinovaní tým, ako by nové moskovské metro mohlo vyzerať. Rôzne dizajny staníc metra boli vystavené vo výkladoch rušnej ulice Tverskaja, čo len posilnilo zvedavosť ľudí.

 

 

Metro_Novoslobodskaya

Výsledkom stavby bolo bludisko podzemných staníc, pričom každá stanica má svoj vlastný architektonický štýl. Niektoré oslavujú veľkú barokovú minulosť Ruska, zatiaľ čo iné sa zasa zamerali na estetiku umeleckého štýlu Art Deco.

 

 

Moscow_metro_scheme

Sieť moskovského metra je dlhá 333,4 km a nachádza sa v nej 200 staníc. Funguje od roku 1935. Do roku 2020 má byť podľa plánov vlády otvorených ďalších 64 staníc a sieť sa predĺži o 137 km. Systém tvorí 12 liniek, ktoré sú značené číslami , farbou ale i názvom mestskej časti Moskvy, v ktorej sa nachádzajú.

Chodby metra sa za osemdesiat rokov rozrástli o 200 staníc a pribudlo tak množstvo nových architektonických diel, ako sa dajú nazvať chodby a stanice ruského metra.

V súčasnosti moskovské metro pokračuje v plnení svojho pôvodného cieľa, ktorým je dostať ľudí z bodu A do bodu B, pričom cestujúci môžu zároveň sledovať veľké historické a architektonické diela, čo v nich môže vyvolať dojem, že cesta je dobrodružnejšia ako jej cieľ.

Elektrozavodskaya_st

 

 

Na fotografii hore je stanica moskovského metra “Elektrozavodskaja” v prvý deň po rekonštrukcii. Je jednou z najkrajších a najznámejších staníc metra. Bola postavená ako súčasť tretej etapy moskovského metra a bola otvorená 15. mája 1944 počas druhej svetovej vojny. Stanica je jedným z ikonických symbolov metra vďaka svojej architektonickej výzdobe, ktorú stvoril architekt Vladimir Ščuko.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov