TOP 10

TOP 10 pesničiek, ktoré ťa zaručene rozplačú

rozplačú

videní: 2.9K

5. Elton John – Candle In the Wind (1974)

Pieseň pôvodne napísaná na pamiatku Marilyn Monroe je viac prepojená s Princeznou Dianou po tom, čo ju Elton spieval na jej pohrebe. Hoci životy oboch žien boli tragicky krátke, pieseň prežila mnoho generácií. Je dostatočne emotívna aj bez súvislostí, ale fakt, že vzdáva hold dvom ikonickým ženám a osobnostiam vôbec, ktoré umreli príliš mladé – to je elégia najvyššieho rádu.

4. Jeff Buckley – Hallelujah (2007)

Táto pieseň bola silná, keď ju pôvodne spieval Leonard Cohen… avšak, keď sa jej chopil Jeff Buckley, nielenže poslucháčom stoja chlpy na celom tele, ale je takmer nemožné nepustiť minimálne jednu malú slzu. V jeho hlase je cítiť úzkosť, ktorú nie je možné predstierať – to nie je len spev, skutočne máš pocit, že on týmto slovám naozaj rozumie a prežíva ich. Neskutočný talent, o ktorý svet prišiel príliš skoro. A táto pieseň je jeho dedičstvom.

3. R.E.M. – Everybody Hurts (1993)

Dostávame sa k tretiemu miestu. Tu už je skutočné nemožné minimálne sa nezamyslieť nad životom. “Everybody Hurts” sa stala základom soundtrackov k modernému životu. Pôvodne bola pod záštitou charity napísaná pre každého, kto uvažuje o samovražde. Táto pieseň nielen prináša slzy, ale navyše zachraňuje životy. Podľa textu “všetci plačeme” a tí emotívnejší z nás práve pri tejto piesni.

2. Johnny Cash – Hurt (2003)

Pieseň pôvodne napísal Trent Reznor zo skupiny Nine Inch Nails. Skladby s názvom “Hurt” sa ujal legendárny Johnny Cash o niekoľko rokov neskôr. Prináša v nej spomienky na svoju minulosť pod studenou, drsnou žiarou reflektorov jeho prítomnosti. Cash bol pri nahrávaní piesne veľmi krehký a navždy tento svet opustil sedem mesiacov po jej vydaní. Bonusom je jednoduchý, ale skvelý klip symbolizujúci nezastaviteľné plynutie času. Pomaly sa blížime k vrcholu emocionality v hudobnom priemysle.

1. Eric Clapton – Tears in Heaven (1992)

Je pravdepodobné, že pri prečítaní názvu tohto článku ti na um prišla práve táto pieseň. Neexistuje preto iná možnosť, ktorá by bola namiesto Tears in Heaven na prvom mieste. Eric Clapton vytvoril neuveriteľne dojemný kus hudby inšpirovaný veľkou osobnou tragédiou. Keď jeho 4-ročný syn tragicky zomrel, celý svet by pochopil, keby Clapton už nikdy nevzal do ruky gitaru. Ale on to urobil a navyše bol schopný vyprodukovať skladbu, ktorá je minimálne taká skvelá, ako je dojemná. Pripomína nám tých, ktorí nás už opustili a je zhudobnením všetkých slov, ktoré by sme im chceli povedať, no nejde to.

Zdroj: WatchMojo | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov