TOP 10

10 zaujímavých faktov o Austrálii, ktoré ťa určite prekvapia

Austrálii

videní: 1.6K

Ak si myslíš, že si o Austrálii počul veľa vecí a už ťa o tejto krajine nedokáže nič prekvapiť, budeš sa čudovať. Táto krajina je naozaj krásna a výnimočná a prekvapiť má naozaj stále niečím.

1. Austrálske Alpy majú viac snehu ako Švajčiarske Alpy

By CSIRO, CC BY 3.0, Link

By CSIRO, CC BY 3.0Link

Veľa ľudí navštívilo Austráliu pre jej nádherné pláže, málokto ju však navštívil kvôli zasneženým Alpám. Štáty New South Wales a Victoria obľubujú najmä milovníci lyžovania. Austrália je ideálnym miestom pre perfektné lyžovanie počas leta. Sneh tu padá v od júna až do septembra. Thredbo a Perisher sú dve veľké strediská blízko Cranberry a sú to najväčšie lyžiarske strediská na južnej pologuli. Jedným z najobľúbenejších stredísk je aj modrá Cow Mountain.

 

2. Až 90 % Austrálčanov žije na pobreží

10 zaujímavých faktov o Austrálii, ktoré ťa určite prekvapia

Keďže Austráliu tvoria zväčša obrovské púšte, drvivá väčšina ľudí žije pri pobreží. Veľké mestá ako Sydney, Perth či Melbourne sú kultúrnymi miestami Austrálie, v ktorých je naozaj rušno. A pre nádherné pláže ani nečudo, že 90 % obyvateľov býva práve pri pobreží.

3. Tasmánia má najčistejšie ovzdušie na zemi

Ostrov Tasmánia je ideálnym miestom na prechádzky či turistiku. Vzduch je tu čistý ako na Antarktíde. Až jednu tretinu štátu tvoria chránené národné parky alebo svetové dedičstvá. Ak nemáš rád turistiku, vyskúšať tu môžeš aj jazdu na kajaku alebo horskú cyklistiku a preskúmať môžeš aj veľa jaskýň, ktoré sú na tomto ostrove.

4. Veľká korálová bariéra je najväčším ekosystémom na svete

Táto bariéra je pýchou a radosťou Austrálie a skladá sa približne z 2500 jednotlivých útesov, ktoré sú viditeľné aj z vesmíru. Šnorchlovanie a potápanie medzi farebnými rybkami a korytnačkami je určite vrcholom každej cesty do Austrálie.

 

5. Austrália má viac ako 60 oddelených vinárskych regiónov

pexels-photo-66636

Z Austrálie nemôžeš odísť bez toho, aby si neochutnal ich víno. Väčšina vínnych regiónov sa nachádza v štátoch New South Wales a Victoria. Jedna z najkrajších vínnych oblastí sa nachádza na južnej vysočine Tumbarumba, ktorá prináša víno z rôznych druhov hrozna od Sauvignon Vert až po Chardonnay. Avšak aj západná Austrália mnoho prekrásnych vinohradov.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov