Zaujímavosti

Plač nie je prejavom slabosti, ale vyššej inteligencie

plač

videní: 530

Mnoho ľudí si myslí, že ak otvorene prejavíme svoje emócie, priznáme sa k slabosti. A tak si to veľa z nás nechá pre seba, aby sme pred ostatnými vyzerali silnejšie. Prečo ale schovávame plač? Je to lepšie ako mu čeliť?

Spoločnosť nás prinútila veriť, že otvorený postoj vedie k urážkam a zraniteľnosti. Preto väčšina z nás skrýva celkom bežné emócie ako plač, zvedavosť či nadšenie. Je to predsa lepšie, ako keby nás mal niekto využiť.

 

 

Plač nie je prejavom slabosti

A je úplne pochopiteľné, že sa bojíme, že si z nás ľudia budú robiť posmech alebo nám ublížia. Ale malo by ti to byť jedno. Nenechaj sa ovládať toxickými ľuďmi, ktorí majú za potrebu ničiť atmosféru a sny svojho okolia.

William James bol prvý, kto sa zaoberal úlohou telesných funkcií pri prežívaných emóciách. V roku 1884 obrátil naruby zdravý sedliacky rozum, ktorý hovorí o tom, že sa smejeme, pretože máme radosť, plačeme, pretože sme smutní, a tvrdil, že cítime radosť, pretože sa smejeme, cítime smútok, pretože plačeme. Inak povedané, fyziologické a behaviorálne reakcie spôsobujú prežívanie emócií.

Naše city a rozum väčšinou spolupracujú. Keď prežívame nejakú udalosť, kognitívne ju hodnotíme – čiže ju interpretujeme – vzhľadom na osobné ciele a záujmy – pomáha nám to určiť druh prežívaných emócií a ich intenzitu. Naše hodnotenie vzniknutej situácie sa výraznou mierou podieľa na emočnom prežívaní. Inak budeme vnímať strach a vzrušenie z rýchlej jazdy, keď budeme sedieť na horskej dráhe, a inak, keď sa budeme rútiť autom s pokazenými brzdami dolu svahom.

Plač nie je prejavom slabosti

 

 

A konkrétne plač je prejavom emočnej inteligencie. Môže pomôcť spracovať naše pocity a podporuje duševné a fyzické zdravie. Vyjadrenie svojich pocitov znamená, že sa nebojíš im čeliť, a preto si silnejší ako ostatní. S týmto úzko súvisí aj to, že sa nebudeš báť zvládnuť akékoľvek výzvy, ktoré ti prídu do života.

Navyše, plač ti pomôže zbaviť sa všetkých negatívnych emócií, ktoré držíš v sebe. Po plači človek cíti okamžitú úľavu bez ohľadu na to, čo ho prinútilo roniť slzy. Je to akási duševná očista, ktorú tak zúfalo potrebuje každý z nás. Okrem toho tiež pomáha zbaviť sa stresu, zlepšuje kvalitu spánku a dokonca aj videnie!

 

Zdroj: optimalpositivity topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov