Zaujímavosti

Nepotopiteľný Bismarck, alebo keď nemožné sa stalo možným

Bismarck

videní: 1.6K

Bismarck, pýcha nemeckého námorníctva, vyplával na svoju prvú bojovú misiu v máji 1941. Prvá misia bola však zároveň poslednou.

Nacisti rozvíjali techniku vo všetkých smeroch. Bohužiaľ aj tú vojenskú. Chceli totiž dobýjat svet. Písal sa rok 1939 keď na hladinu spustili bojovú loď Bismarck. Meno niesla podľa niekdajšieho nemeckého kancelára, ktorý bol v dejinách Nemecka legendou. Tiež bol riadne bojovný. Bola to loď obrovských rozmerov – dlhá 251 metrov, široká 36 metrov.

Podľa jej konštruktérov nezničiteľná a nepotopiteľná zároveň. Disponovala desivým množstvom kanónov. Bolo ich 88. Opancierovaný kolos s ďalekonosnými delami s dostrelom 35 kilometrov dostal za úlohu potopiť všetky lode plaviace sa k brehom Veľkej Británie.

Prvá a posledná bojová misia

Bismarck sa na svoju prvú bojovú misiu vybral z Gdyne v máji 1941. Bol daždivý deň, ťažké mraky sa prevaľovali nad morom, vietor fičal, vlny sa trieštili o pobrežie. Počasie bolo presne podľa predstáv posádky lode. Ich úlohou bolo totiž nepozorovane preniknúť k brehom Británie. Tam mala číhať na konvoje. Anglicko malo padnúť, spolu s Biscmarckom bol nasadený do akcie aj krížnik Prinz Eugen.

Sotva sa nemecké lode dostali do vôd Nórska, keď ich spozoroval ornitológ, ktorý podal správu Angličanom. Britským letcom sa cez potrhané mraky dokonca podarilo Bismarck nafotiť v Bergene. Kráľovské loďstvo dostalo jasný príkaz: „Bismarcka a Prinza Eugena v nijakom prípade nepustiť ďalej.“ Touto úlohou poverili bojové lode Hood a Prince of Wales. Hood bol pýchou anglického loďstva, avšak opancierovaním ani palebnou silou sa Bismarckovi nevyrovnal.

Keď sa dve pýchy loďstiev nepriateľov stretli na asi 30 kilometrov, súboj netrval dlho. Jedna zo striel prerazila šesť pancierových palúb Hooda a prenikla do muničného skladu. Mohutný výbuch doslova prelomil loď. Do troch minút bol Hood potopený, spoločne aj so svojimi 1400 mužmi na palube. Zachránili sa len traja.

Bismarck zradila “porucha”, ktorá bola nepravdepodobná

V Londýne ostali ohromení. Ostrovom hrozila záhuba. Stalo sa však niečo neuveriteľné. Keď jedno z britských lietadiel zhodilo torpédo na loď Bismarck, zaseklo sa na nej kormidlo. Podľa prepočtu nemeckých inžinierov bola pravdepodobnosť, že sa tak stane 1 ku 100 000. Poruchu nemohli odstrániť a Bismarck sa točil vo veľkých kruhoch. Bol neovládateľný. Priplavili sa k nemu britské lode a ostreľovali ho ako na strelnici. Za jeden a pol hodiny bolo po ňom.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov