Zaujímavosti

Toto sa stane, ak si neumyjete svoju tvár

tvár

videní: 930

Stránka rd.com sa spýtala dermatológov, ako často by sme si mali umývať tvár – plus čo sa stane, ak túto činnosť zanedbáme.

Umývanie tváre je prvým krokom v správnej rutine starostlivosti o pleť. V skutočnosti väčšina odborníkov súhlasí s tým, že ide o kľúčový aspekt udržiavania zdravia pokožky – dôležitejší ako výber najlepšieho umývacieho prostriedku na tvár alebo používanie modernej kefky na čistenie tváre. „Umývanie tváre pomáha odstraňovať špinu, olej a iné environmentálne znečisťujúce látky a nečistoty, ktoré sa hromadia a hromadia na vašej tvári počas dňa,“ vysvetľuje Lauren Penzi, MD, dermatológka MDCS Dermatology s certifikáciou. Ako často by ste si teda mali umývať tvár?

Pravdou je, že odpoveď sa líši od človeka k človeku. Niektorým ľuďom môže prospieť dvojité čistenie (o tom neskôr), kým iným stačí jemné umytie tváre. Ale neumývať si tvár? No, môže to viesť k vyrážkam a množstvu ďalších nie až tak veľkých kožných problémov.

Aby sme vám pomohli zistiť správny režim umývania tváre pre špecifické potreby vašej pokožky, porozprávali sme sa s dermatológmi, aby sme získali ich najlepšie tipy – vrátane ďalších informácií o tom, prečo je preskočenie tohto kroku veľké nie, ako sa uistiť, že sa čistíte správne a ktoré značky starostlivosti o pleť ponúkajú najlepšie prípravky na umývanie tváre.

Prečo je dôležité umývať si tvár?

Bez umývania rúk by ste neprežili ani deň, však? Takže by ste nemali vydržať ani deň bez umývania tváre. Koniec koncov, je dosť vystavená svetu. Veci ako make-up, smog a pot môžu sedieť na vašej pokožke. A ak necháte tieto veci nahromadiť, môže to spôsobiť rozšírené póry, praskliny a podobne.

Umývanie tváre môže odstrániť špinu, olej a znečisťujúce látky zo životného prostredia, ako aj zmyť make-up, vysvetľuje Dr. Penzi.

Ako často by ste si mali umývať tvár?

“Pre väčšinu ľudí je ideálna frekvencia umývania tváre dvakrát denne,” hovorí Hadley King, MD, dermatológ s certifikáciou správnej rady v New Yorku. “V ideálnom prípade by to bolo raz ráno a raz pred spaním.”

Ak to s čistením preháňate a vaša pokožka sa začne cítiť suchá, napätá a podráždená – to sú príznaky, že sa príliš veľa umývate, hovorí.

Bez ohľadu na typ pleti, dermatológovia vo všeobecnosti neodporúčajú umývanie viac ako dvakrát v priebehu 24 hodín. “Môže odstrániť prirodzené oleje z pokožky a viesť k podráždeniu,” hovorí Dr. Penzi. A áno, toto usmernenie platí aj pre ľudí, ktorí dodržiavajú rutinu mastnej pleti. Môžete byť v pokušení umývať sa častejšie ako dvakrát denne – ale nerobte to! Odstránenie pokožky môže spôsobiť, že sa vaše mazové žľazy prepnú, čím sa vaša pokožka stane ešte mastnejšou.

Samozrejme, existujú výnimky z pravidla „ako často by ste si mali umývať tvár“. Ak napríklad cvičíte na poludnie alebo robíte nejakú inú činnosť, pri ktorej sa veľa potíte, je rozumné použiť jemný čistiaci prostriedok na umývanie tváre.

Čo sa môže stať, ak si neumyjete tvár?

Ak raz za mesiac zaspíte s make-upom, pravdepodobne to nebude veľký problém. Ale opakované preskakovanie tohto kroku čistenia je zlý nápad.

Môžete si všimnúť viac vyrážok

„Keď si neumyjete tvár, na vašej pokožke sa budú hromadiť nečistoty, baktérie a iné nečistoty,“ hovorí Dr. Penzi. Výsledok: “Vaše póry sa s väčšou pravdepodobnosťou upchajú, čo vedie k akné,” dodáva.

To platí najmä vtedy, ak používate make-up. Keď nositeľky make-upu vynechajú čistenie, na povrchu ich kozmetiky sa hromadí maz, baktérie a znečisťujúce látky, ktoré ešte viac upchávajú póry. To znamená, že nečistenie je vážne jedna z najväčších chýb v líčení, ktoré môžete urobiť.

Vaša pokožka môže starnúť rýchlejšie

Znečisťujúce látky a voľné radikály sa môžu hromadiť na vašej pokožke počas dňa. Ak ich nezmyjete, môžu poškodiť kolagénové a elastínové vlákno, čo vedie k predčasnému starnutiu, hovorí Dr. Penzi.

Povedzte, čo?! Voľné radikály a znečisťujúce látky sú veci prenášané vzduchom (spomeňme si na smog, dym, prach a dokonca aj častice z domácich čistiacich prostriedkov). Tieto drobné molekuly môžu pristáť na vašej tvári a spôsobiť poškodenie kolagénových a elastínových vlákien vašej pokožky, čo sú dve veci, ktoré pomáhajú udržiavať vašu pleť plnú a mladistvý vzhľad. Či už dodržiavate rutinu starostlivosti o pleť vo veku 30 rokov alebo rutinu pre starnúcu pleť, umývanie tváre je nevyhnutnosťou.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov