Zaujímavosti

Prečo sa pavúky nikdy nezachytia do vlastnej siete?

siete

videní: 549

Na svete existuje asi 35 000 známych druhov pavúkov, hoci vedci odhadujú, že ich môže byť až 180 000. Ako je ale možné, že pavúky vytvárajú také originálne siete?

Pavučiny sú “vyrobené” z hodvábu, ktorý sa vytvára v tele pavúka a ten ho vyťahuje z dvoch otvorov – zvlákňovacích trysiek, ktoré sa nachádzajú za zadnými nohami pavúka. Jednotlivý druh pavúka je pritom možné rozoznať podľa špecifickej siete.

 

 

Prečo sa pavúky nikdy nezachytia do vlastnej siete?

Všetky pavúky majú na nohách dva pazúry, pričom tie, ktoré robia siete, majú až tri. Používajú ich nielen na ťahanie hodvábu, ale aj na uchopenie a uvoľnenie nití vlákna a zaistenie trakcie pri ich pohybe po pavučine.

 

 

Pevnosť siete závisí nielen od sily pradeného hodvábu, ale aj od samotného dizajnu siete. Celá pavučina je skonštruovaná tak, že ak sa na ňu čokoľvek dostane, po jej celej línii je cítiť vibrácia, ktorá upozorní pavúka na uviaznutý hmyz bojujúci o život.

Prečo sa pavúky nikdy nezachytia do vlastnej siete?

Okrem toho je vytvorená tak, že sa nikdy nezničí celá. Zlyhanie v jednej oblasti spôsobí iba deravé “očko”, ktorým uvoľnený väzeň vypadne. Ale šikovný pavúk dokáže aj takto zničenú sieť opäť zrecyklovať a opraviť.

Ako je ale možné, že sa stavitelia do svojich pavučín nikdy nezachytia? Jeho korisť sa zalepí, no pavúk sa rýchlo a efektívne presunie po sieti k svojmu nepriateľovi. Ako to robí?

Prečo sa pavúky nikdy nezachytia do vlastnej siete?

Na rozdiel od nič netušiacej obete, pavúk v podstate neprichádza do kontaktu z rôznymi líniami pavučiny naraz. Namiesto toho sa ladne pohybuje pozdĺž prameňov jednotlivých pásov, pričom jediný styk s lepkavými vláknami majú chĺpky na konci zadných nožičiek.

Pre zaujímavosť, nie všetky siete sú lepkavé. Mnoho pavúkov robí len akúsi ochrannú bránu do svojho obydlia, aby tak odlákali potenciálneho útočníka. Potom stavajú také pavučiny, ktoré im slúžia na relax a oddych, aby načerpali novú energiu na ďalší presun.

 

 

Prečo sa pavúky nikdy nezachytia do vlastnej siete?

Niektorí ľudia mylne veria, že pavúk má nejakým spôsobom mastné nohy, ktoré mu umožňujú pohybovať sa po pavučine bez prilepenia. Nedávno však vedci zistili, že tie jemné chĺpky na zadných nožičkách môžu obsahovať nejaký druh chemikálie, vďaka ktorému sa nezaseknú.

 

Zdroj: sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov