Zaujímavosti

Je Albert Einstein najmúdrejším človekom, aký kedy žil?

einstein

videní: 565

Aj keď bol Albert Einstein skutočne inteligentný, existuje niekoľko ľudí, ktorí by ho schovali do vrecka a mohol by vďaka nim vyzerať ako atrapa.

Čo je to vlastne inteligencia a bol Einstein inteligentný? Toto je veľmi kontroverzná otázka. Každý vie, že niektorí ľudia sa zdajú byť oveľa múdrejší ako ostatní, a je ľahké si predstaviť, že musí existovať základný faktor nazývaný „inteligencia“, ktorý nás rozlišuje. Psychológovia sa napriek tomu snažia merať inteligenciu a zisťovať, čo to je, už viac ako storočie, a stále sa hádajú.

 

 

Je Albert Einstein najmúdrejším človekom, aký kedy žil?

 

 

Jedným z problémov je, že skôr, ako budú môcť absolvovať testy, budeme potrebovať určitú predstavu o tom, čo máme na mysli pod pojmom inteligencia – a tvoje predstavy o inteligencii sa môžu líšiť od predstáv ľudí s iným vzdelaním alebo kultúrnym pozadím.

Niektorí sa obávajú, že inteligencia nie je nič iné ako „to, čo merajú IQ testy“. Inými slovami, v skutočnosti neexistuje. Na druhej strane skóre ľudí v testoch IQ vysoko koreluje so všetkými druhmi opatrení v skutočnom živote, ako je úspešnosť skúšok, pracovný úspech alebo dokonca športové a hudobné schopnosti.

Takže IQ testy niečo merajú, ale čo presne? Niektorí psychológovia tvrdia, že zvyšok má základný druh inteligencie. Toto sa označuje ako „g“ pre všeobecnú inteligenciu. Iní trvajú na tom, že existuje veľa rôznych inteligencií – vrátane sociálnych, hudobných a matematických schopností. Napríklad Howard Gardner navrhol deväť druhov inteligencie, ktoré je možné testovať všetky samostatne. Môžeš tvrdiť, že inteligencia je jedna, žiadna alebo všetky dohromady.

Je Albert Einstein najmúdrejším človekom, aký kedy žil?

Albert Einstein sa v tomto zmysle stal synonymom múdrosti a je určite jedným z najväčších vedcov všetkých čias. Je však ťažké tvrdiť, že je to najmúdrejší človek, aký kedy žil. Často sa hovorí (s nedostatočnými dôkazmi), že jeho IQ bolo 160. Aj keby to bolo pravda, urobilo by ho to menej inteligentným ako tisíce dnes žijúcich ľudí. Pokiaľ ide o matematické schopnosti, Einstein by sa zrejme nepriblížil k dnešným popredným fyzikom, ako je Stephen Hawking.

Hĺbka a rozsah jeho úspechov nie sú takisto precedensom. Oveľa menej známi vedci ako Carl Gauss a Leonhard Euler zásadne prispeli v mnohých ďalších oblastiach. Osoba, ktorá má azda najsilnejšie nároky na to, aby bola najmúdrejším človekom všetkých čias, je viktoriánsky polymatik Sir Francis Galton, ktorého prácu na všetkom od štatistík a vývoja až po múdrosť davov vedci stále využívajú každý deň aj sto rokov po jeho smrti.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov