Zaujímavosti

Prečo je písanie perom lepšie, ako ťukanie do klávesnice

písanie

videní: 1.7K

Ak si zvolíte písanie perom, spravíte tak službu pre svoj mozog. Výber pera pred klávesnicou totižto robí zázraky s vašou pamäťou.

Ručné písanie sa rýchlo stáva umierajúcim umením. Len málo firiem môže v dnešnej dobe fungovať bez počítačov. Väčšina vysokoškolákov píše prakticky všetko, až do bodu, kedy je fráza „písanie práce“ v podstate zastaraná v doslovnom zmysle slova. Základné a stredné školy v celej krajine teraz považujú kurzy písania na počítači za nevyhnutné vo svojich učebných osnovách, nehovoriac o tom, že kurzívy sú takmer preč. Čo však strácame, keď rukopis stráca v spoločnosti význam? Sila mozgu, podľa vedy. Jeho zmiznutie tiež nie je jediným spôsobom, akým sa zmenilo písmo za posledných 100 rokov.

Písanie rukou vs. písanie na klávesnici

Výskumníci z Princetonskej univerzity a Kalifornskej univerzity v Los Angeles vykonali sériu štúdií, aby preukázali rozdiely medzi študentmi, ktorí písali svoje poznámky perom, a tými, ktorí písali poznámky na počítači. Účastníci si robili poznámky k prednáške pomocou jednej z dvoch metód a boli testovaní z poznámok o 30 minút po prednáške a znova o týždeň neskôr.

Výsledky výskumu sa objavili v Psychological Science a boli dosť výrečné. Autori štúdie poznamenali, že zatiaľ čo minulé štúdie na túto tému mali tendenciu zamerať sa na rozptýlenie, ktoré môže predstavovať používanie počítača, v tejto štúdii účastníci používali notebooky iba na písanie poznámok. A ručné písanie sa stále ukázalo ako to lepšie.

To neznamená, že písanie na klávesnici nemá aj svoje výhody; existujú dôvody (okrem dnešnej všadeprítomnosti technológie), že písanie sa tak rozšírilo. Spoločnosť Clearvue Health nedávno podrobne preskúmala zistenia štúdie a prekročila rámec „dobré písanie, zlé písanie“, aby zhodnotila výhody a nevýhody každého z nich.

Počítače mali výraznú výhodu

Počítače mali výraznú výhodu, pokiaľ ide o efektivitu zapisovania poznámok. Dokázali prepísať podstatne viac slov ako ruční pisatelia, niekedy dokonca prepísali obsah prednášky slovo za slovom.

Ale zatiaľ čo viac obsahu prednášky sa pri písaní uchovávalo na počítači, nemuselo sa to nevyhnutne uchovávať v hlavách účastníkov. Potvrdili to testy, ktoré účastníci absolvovali. V teste 30 minút po prednáške si pisári a pisatelia poradili viac-menej rovnako dobre v otázkach o základných faktoch prednášky. Zaváhali však, keď prišlo na koncepčnejšie otázky. Takže aj keď presnejšie a podrobné poznámky môžu pomôcť pri vybavovaní si faktov z krátkodobého hľadiska, odvádzajú pozornosť od hlavných bodov lekcií. Študenti, ktorí si robia poznámky písané rukou, musia lekciu rýchlo spracovať a prepísať tak, aby im porozumeli, čo im poskytne výhodu v dlhodobom zapamätávaní si nových pojmov.

Čo sa týka neskoršieho kvízu, výsledky boli podobné. Študenti s ručne písanými poznámkami si po týždni dokázali zapamätať a stále chápať koncepty prednášky. Títo účastníci boli tiež otvorenejší porozumieť novým myšlienkam. Je jasné, že písanie rukou je jedna z maličkostí, vďaka ktorým budete múdrejší.

Počítače tak skoro nezmiznú, ale to neznamená, že papierové poznámkové bloky musia byť zastarané. Tiež by mohlo byť užitočné pozrieť sa na diskusiu o písaní vs. písanie na počítači od prípadu k prípadu. Ak je vaším cieľom vedieť vyvrátiť fakty, efektívnosť písania by vám mohla najviac prospieť. Ale pokiaľ ide o skutočné pitvanie informácií, skutočné učenie sa z nich v zmysle vytvárania spojení medzi materiálmi a ich analýzy a ich dlhodobého uchovávania, nemôžete poraziť písanie rukou. Okrem rukopisu zistite aj ďalšie veci, ktoré zo škôl miznú.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov