Zaujímavosti

Otvorená fľaša vína: Ako dlho môže byť víno otvorené

fľaša vína

videní: 928

Ako dlho vydrží otvorená fľaša vína? Máme pre vás odpoveď a niekoľko trikov, vďaka ktorým bude vaša ochutnávka vína svieža aj po vytiahnutí korku.

Milujete pohár vína k večeri? My tiež! Ak však neplánujete vypiť celú fľašu vína za jedinú noc, odložíte si ju na neskôr počas týždňa. To vedie k pálčivej otázke: Ako dlho vydrží otvorená fľaša vína?

Ako dlho teda vydrží otvorená fľaša vína?

Krátka odpoveď je od jedného do siedmich dní. Dlhá odpoveď je zložitejšia. Po otvorení víno začne oxidovať a strácať svoje arómy a chute. Áno, malý kontakt so vzduchom môže byť skvelá vec – to je dôvod, prečo víno pred popíjaním vírime v pohári – ale príliš veľa kyslíka vedie k pokazeniu. Po niekoľkých dňoch miešania so vzduchom sa farba začne meniť a aróma stúpajúca z vášho pohára môže siahať od rozdrvených plodov stromov až po najčistejší ocot.

Presná životnosť vášho otvoreného vína závisí od niekoľkých faktorov: ako ho skladujete, či je červené alebo biele, vo fľaši alebo krabici a či je suché alebo sladké. Vezmite si šumivé vína – vydržia len jeden až tri dni a rýchlo stratia šum, zatiaľ čo obohatené dezertné víno ako portské alebo madeira bude chutné aj po niekoľkých týždňoch.

Ako dlho vydrží otvorené červené víno?

Zvyšok červeného budete chcieť vypiť do troch až piatich dní od prasknutia korku. Taníny v červenom víne môžu pomôcť zachovať ho. Čím viac trieslovín je vo víne, tým dlhšie môže víno vydržať, za predpokladu, že fľašu skladujete správne (zapečatenú, v chladničke). Napríklad Barolo, víno vyrobené z hrozna Nebbiolo s vysokým obsahom trieslovín, vydrží lepšie ako Beaujolais, červené vyrobené z typicky nízko tanínového gamay.

Ako dlho vydrží otvorené biele víno?

Biele vína zostávajú dobré tri dni až týždeň. Bohatšie a plné štýly ako dubové chardonnay, biele vína Rioja a biele vína z Rhone majú kratšiu životnosť ako ich svetlé biele a ružové náprotivky, približne tri až päť dní. Vaše ľahké, žiarivo biele vína si môžete vychutnať asi päť dní až týždeň, ale nebuďte prekvapení, ak s pribúdajúcimi dňami začnú strácať časť svojho charakteru.

Ako dlho vydrží otvorené krabicové víno?

Ak ste človek, ktorý si rád vypije pohár vína, možno budete chcieť preskúmať svet krabicového vína. Krabicové vína majú po otvorení oveľa dlhšiu trvanlivosť v porovnaní s fľaškovými vínami. Vďaka vzduchotesnému formátu bag-in-a-box zostane víno čerstvé päť až šesť týždňov po otvorení kohútika.

Ako vínu predĺžiť životnosť?

Existuje niekoľko trikov, ktoré môžete použiť na predĺženie trvanlivosti otvoreného vína. Všetko to začína prvým pohárom.

Potom, čo si nalejete pohár vína, ihneď ho zavrite. Aj keď sa neskôr večer vrátite po ďalší pohár, zníženie vystavenia vína vzduchu pomáha udržať ho čerstvé.

Rozhodnite sa pre vákuovú zátku. Tieto praktické pomôcky vysávajú vzduch z vašej otvorenej fľaše vína a pomáhajú tak spomaliť rýchlosť oxidácie. Navyše sú lacné a ľahko sa používajú.

Či už ste otvorili fľašu červeného alebo bieleho, odložte fľaše vína do chladničky. Chladenie vína pomáha udržať ho čerstvé po otvorení fľaše. A nezabudnite držať fľašu vo zvislej polohe! V prípade červených vytiahnite fľašu asi pol hodiny predtým, ako ju plánujete dopiť, aby sa fľaša vína zohriala na izbovú teplotu.

Nákup polovičných fliaš je ďalším skvelým spôsobom, ako znížiť potenciálne plytvanie vínom.

Ak dôjde k najhoršiemu, môžete použiť tú zabudnutú fľašu v zadnej časti chladničky na varenie – existuje veľa fantastických receptov, ktoré si vyžadujú kvapku vína.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov