TOP 10

TOP 10: Pravý význam vecí, ktoré používaš každý deň

pravý význam

videní: 5.8K

Zamyslel si sa niekedy, prečo má PIN kód k tvojej bankomatovej karte 4 číslice? Alebo prečo nie sú písmená na klávesnici usporiadané podľa abecedy? Toto je pravý význam 10 vecí, ktoré používaš každý deň. Doteraz si možno ani netušil, prečo je to tak a na čo to slúži. 

1. Prečo nie sú písmenká na klávesnici zoradené podľa abecedy?

pravý význam

Niektorí ľudia si myslia, že toto usporiadanie bolo vytvorené tak, aby sme jednoducho dosiahli na najčastejšie používané klávesy. Z jednej strany je to pravda, ale je za tým aj niečo iné. Na starých písacích strojoch boli písmenká zoradené abecedne. Toto rozmiestnenie však spôsobovalo, že sa kladivká stroja o seba zasekávali, keďže písmená, ktoré nasledujú v slovách často za sebou, boli uložené blízko pri sebe. Preto bolo potrebné takéto písmená uložiť ďalej od seba. Tak vzniklo QWERTY usporiadanie klávesnice. Nie je síce dokonalé, no ľudia si už natoľko zvykli, že to nechcú meniť.

2. Prečo sa zmrzlina predáva v kornútku, ktorý má tvar kužeľa?

pravý význam

Niekedy sa zmrzlina predávala v sklenených pohároch, ktoré boli v lepšom prípade aspoň opláchnuté pred ďalším použitím. Vynález vaflového kornúta prišiel v roku 1904. Môže za to extrémne horúce leto a jedna preplnená zmrzlináreň. V jeden teplý deň už predavač nemal ďalšie voľné poháre, a tak zaimprovizoval. Rýchlo chytil jednu vaflu a skrútil ju do kužeľa. Potom do nej zákazníkovi naservíroval zmrzlinu. S týmto vynálezom boli spokojní najmä lekári, lebo vďaka zle umytým pohárom sa v tej dobe rýchlo šírila tuberkulóza.

3. Prečo majú svetre záplaty na lakťoch?

pravý význam

Tento módny trend sa spočiatku objavoval výlučne na vojenskom oblečení. Vojaci sa museli plaziť po lakťoch v zákopoch a tkanina sa príliš opotrebúvala. Preto boli lakte pokryté extra vrstvou tkaniny. Neskôr si túto vychytávku osvojili aj lovci, ktorým bola vďaka tomu streľba pohodlnejšia a šetrili tiež textílie. Po 50-tych rokoch si túto myšlienku zapožičali študenti na mnohých amerických univerzitách a premenili ju na skutočný módny trend.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov