Zaujímavosti

Viete, ako a kedy vzniklo pivo? Je staršie než by ste si mysleli

pivo

videní: 2.5K

A ako sa vyvíjalo pivo na Slovensku?

Vyhne 1473, Ilava 1635, Hlohovec 1722, Bytča 1786, Poprad 1812, Košice 1857, Michalovce 1867, Martin 1893, Nitra 1893, Topoľčany 1958, Rimavská Sobota 1966, Hurbanovo 1967, Veľký Šariš 1967, Banská Bystrica 1971, Trnava 1974. Po revolúcii sa aj u nás rozšírilo zakladanie si malých pivovarov pre potreby jednej krčmy, poprípade malého okolia. To umožňuje aj varenie špeciálnych druhov piva. Niektoré pivovary produkujú iba jediný druh piva, zatiaľ čo iné majú vo svojej ponuke aj tucet rôznych výrobkov. Na svete je približne 5000 pivovarov, v ktorých sa vyrába okolo 15000 značiek piva.

Zďaleka najväčšiu časť z celej tejto produkcie predstavujú najrôznejšie formy piva plzenského typu. Mimo tradičné pivárske národy predstavuje tento typ piva pre veľa pijakov jediný druh, s ktorým sa v živote stretli. Nie je potom divu, že títo nešťastníci môžu byť pri stretnutí s pivom výraznejšej chuti prekvapení, ba dokonca šokovaní. Druhy piva Muža, ktorého nezaujíma aké pije pivo, pravdepodobne nezaujíma ani to, aký je chlieb. Ba ani žena by nemala byť tak nedbalá. Veď napríklad bohatá Pu-Abi používala na slávnostiach v starovekej Mezopotámii k pitiu slamku z rýdzeho zlata.

Pivo je možné brať jednoducho ako osviežujúci nápoj, alebo ako balzam na konci ťažkého dňa. To sú iste cenné vlastnosti, avšak pivo ponúka všetkým, ktorí si nájdu čas na jeho vychutnávanie. Sú ľudia, ktorí svoje radosti vybavia veľmi rýchlo a denne prisahajú na tú istú značku, tým však o mnoho prichádzajú. Pre každú náladu a každý okamžik pritom existuje klasický druh piva. Každý z nich je možné posúdiť iba v rámci daných vlastností.

Hovoriť, že plzenské je lepšie ako stout je také isté dohadovanie, ako či jablko je lepšie ako pomaranč. Už ako študenti a nieto ešte ako nádejní mladí inžinieri budete určite brázdiť šíri svet a na týchto potulkách sa stretnete aj s iným druhom piva, než na aké ste boli zvyknutí tu, na rodnej hrude. A možno aj hostiteľa potešíte, ak mu poviete, že by ste radi ochutnali ich pivo. 

Zdroj: wikipedia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov