Zaujímavosti

Čo je úspornejšie? Sprchovanie alebo kúpanie vo vani?

sprchovanie

videní: 659

Mnohí z nás určite dlhú dobu verili, že na sprchovanie sa spotrebuje menej vody ako na napúšťanie vane. Pozor, všetko závisí od toho, ako dlho sa sprchuješ!

Starostlivosť o čistotu tela sa behom histórie už stala tradíciou, ktorá je bežnou súčasťou života. V súčasnosti si na kúpeľ vo vani najviac potrpia Brazílčania a Kolumbijčania, ktorí si ju podľa prieskumov dopriavajú častejšie ako 1x za deň. Je lepšie sprchovanie ale kúpanie vo vani?

 

 

Vieš si predstaviť, že by si sa sprchoval raz do týždňa? Pred 30-40 rokmi to bolo úplne bežné. Navyše si ľudia zvykli umývať len tie časti tela, ktoré boli vyslovene špinavé a potili sa. Dnes sa človek, ktorý sa jeden deň neumyje, už považuje za nečistotného. Mnohí sa preto zvyknú sprchovať aj ráno a večer, čo je už v tomto prípade zbytočné, nákladné a nezdravé. Pokožka si vytvára ochranný film, ktorý však častým používaním mydiel a sprchových gélov decimuje. Tak si môžeš narušiť prirodzený obal tela.

Časté sprchovanie môže narobiť problémy

Časté sprchy môžu viesť k poškodenej pokožke, ktoré je suchá a popraskaná. Je to spôsobené odstránením prirodzeného ochranného povlaku lipidovej vrstvy na povrchu kože. Opakované a časté sprchovanie môže byť navyše zodpovedné za vymytie niektorých symbiotických baktérií, ktoré sú prospešné pre kožu. Ak preto chceš, aby tvoja pokožka bola v dobrom stave a nebola šupinatá, popraskaná a suchá, nesprchuj sa každý deň (samozrejme ak každý deň nechodíš domov špinavý a spotený ako Tarzan).

 

 

Čo je šetrnejšie? Sprchovanie alebo kúpanie vo vani?

 

 

Dokáže sa tvoja pokožka rýchlo obnoviť? Zistíš to jednoduchým testom. Umy si tvár mydlom, dôkladne opláchni, osuš uterákom a čakaj. Za chvíľu pocítiš nepríjemné napnutie a suchosť pokožky. Vydrž to a zisti, aký čas je potrebný k tomu, aby tento pocit ustúpil. Je normálne, ak sa kožný maz začne regenerovať po 10 minútach a do 60 minút sa úplne upraví. Ak však spozoruješ, že to u teba trvá dlhšie, i niekoľko hodín, je u teba regenerácia ochranného plášťu narušená. A to už znamená väčšiu náchylnosť k infekciám a rýchlejšiemu starnutiu. Informuj sa u svojho kožného lekára, čo s tým robiť!

Keď sa na to ale pozrieme z druhej strany, čo je vlastne šetrnejšie k životnému prostrediu a k tvojej peňaženke? Sprchovanie alebo vaňa? Vaňa naplnená asi do tretiny výšky vyžaduje približne 75 litrov vody. Bežná elektricky vyhrievaná sprcha vydá štyri litre vody za minútu. Takže už 19-minútová sprcha spotrebuje viac vody ako pobyt vo vani. Ak máš masážnu vaňu, prietoky sa môžu zdvojnásobiť a kúpeľ vo vani sa vyrovná desiatim minútam pod sprchou.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov