TOP 10

Čierna mačka: Symbol radosti alebo blížiaceho sa nešťastia?

čierna mačka

videní: 1.5K

Na čo myslíš, ak pri tebe prejde čierna mačka? Nešťastie, čarodejnice, poverčivosť? Blížiaca sa skaza a smola? Alebo naopak nádej?

Pokiaľ ide o čierne mačky, neexistuje nedostatok mýtov a povier. Ak ťa táto téma zaujíma, tak si na správnom mieste. Tu je 10 zaujímavých faktov o čiernych mačkách. Do ktorej skupiny ľudí patríš ty?

1. Šťastie či smola?

pexels-photo-534120

Hoci sa diskutuje o tom, či čierne mačky prinášajú pre ľudí šťastie alebo smolu, zdá sa, že čierny kabát prináša šťastie mačkám. Štúdie uskutočnené národnými zdravotníckymi inštitúciami odhalili, že rovnaké genetické mutácie, ktoré spôsobujú čierne sfarbenie, tiež pomáhajú chrániť mačky pred niektorými chorobami.

2. Žlté oči

black-2944820_1280

Prečo majú niektoré mačky také výrazné žlté oči? Nuž, ide o melanizmus, čo je v podstate opak albinizmu. Jedinec trpiaci melanizmom má prebytok pigmentov, čo sa prejavuje aj vo výraznej žltej farbe očí.

3. Najbohatšia mačka sveta

cat-3040345_1280

Istá čierna mačka drží Guinnessov svetový rekord: stala sa totiž najbohatšou mačkou sveta. Mačka zdedila celý majetok po smrti svojej bohatej majiteľky. Otázka ale znie, čo môže mačka robiť s trinástimi miliónmi dolárov.

4. Čierny kocúr

cat-3062488_1280

Štatisticky je na svete viac čiernych kocúrov než čiernych mačiek. Prečo? Nielenže je kožušinová pigmentácia trochu dominantnejšia u samcov, podľa rôznych povier a mýtov čierny kocúr prináša viac viac šťastia ako jeho rovnako sfarbená nežná polovička. Práve z toho dôvodu sa v niektorých kultúrach obetujú práve čierne sfarbené samice.

5. Čierna mačka v snoch

 cat-233367_1280

Mal si niekedy sen o čiernej mačke? Nuž, tak to máš šťastie! …pravdepodobne. Zatiaľ čo niektorí senoví teoretici uvádzajú čiernu mačku v snoch ako symbol šťastia, iní teoretici tvrdia, že ak sa ti zjaví čierna mačka v sne, mal by si nasledovať svoju intuíciu pri dôležitých rozhodnutiach.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov