Zaujímavosti

NASA zachytila zelený blesk na Jupiteri!

NASA

videní: 456

NASA zverejnila fotografiu, ktorá mnohých ľudí zanechala v šoku. Na fotografii je strašidelný záber z Jupitera, kde je viditeľné neónovo zelené svetlo v tvare žiariacej gule. Spolu s touto fotografiou NASA poskytla aj vysvetlenie, prečo bol blesk sfarbený na zeleno.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil fotografiu, na ktorej môžeme pozorovať blesk na Jupiteri v naozaj nezvyčajnej farbe. Po vysvetlení tejto situácie sa však môžeme dozvedieť, že takýto jav sa odohráva aj na našej planéte, no pôvod týchto javov je rozdielny. Viac sa dozviete v pokračovaní tohto článku.

 

 

NASA pozorovala na Jupiteri zelený blesk

Misia Juno od NASA mala 30. decembra 2020 celkom dobrý výhľad na Jupiter. Vesmírne zariadenie práve dokončilo svoj 31. blízky prelet okolo Jupitera, keď narazila na vír v blízkosti severného pólu planéty. JunoCam sa nachádzalo približne 32 000 kilometrov nad vrcholmi oblakov Jupitera, keď zachytilo vír a v ňom zelenú guľu, o ktorej špecialisti z NASA potvrdili, že išlo o blesk.

Tento fakt spracoval až v roku 2022 Kevin M. Gill – Národný úrad pre letectvo a vesmír ho označuje za “občianskeho vedca”. Vesmírna agentúra nedávno odhalila, že obežná dráha Juno dovolila zariadeniu priblížiť sa k nočnej strane obrovskej planéty, čo umožnilo zachytiť tento blesk na kameru.

Takto by pravdepodobne vyzeral blesk z blízka

Zelené blesky sa vyskytujú aj tu na Zemi, ale nevidíme ich často, pretože zvyčajne zostávajú skryté v oblakoch. Podľa NASA je však Jupiterov blesk odlišný od tých, ktoré sa vyskytujú na Zemi. Keď sme na Zemi, blesky pochádzajú z vodných mrakov. Častejšie sa vyskytujú v blízkosti rovníka. Na Jupiteri tento jav vzniká v oblakoch, ktoré obsahujú roztok čpavku a vody – a najčastejšie tieto blesky môžeme pozorovať v oblastiach pólov a nie rovníka.

Aj keď nás iné planéty neustále prekvapujú ohromujúcim javom, tak aj tá naša planéta Zem je plná prírodných zázrakov. A o množstve týchto zázrakov sme nikdy nepočuli.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov