Foto

Čo spraví s ľudským telom úder blesku?

úder blesku

videní: 4.6K

Šanca, že ťa zasiahne blesk v akomkoľvek roku, je približne 1 k 300 000. Približne 90 % ľudí, ktorí prežili úder blesku, sú do konca života poznamenaní akýmsi “elektrickým tetovaním”, známym ako Lichtenbergov obrazec. No to nie je všetko.

Blesk dokáže ohriať okolitý vzduch na teplotu až 27 760 stupňov Celzia, čo je päťkrát viac, než teplota na povrchu slnka. Úder blesku navyše dokáže generovať elektrický výboj o sile až jednej miliardy voltov. Je to strašné predstaviť si, čo takéto enormné množstvo energie dokáže spraviť človeku.

Keď blesk vstúpi do tvojho tela, skratuje malé elektrické signály, ktoré vedú k srdcu, pľúcami a vlastne do celého nervového systému. To môže viesť k zástave srdca, záchvatom, či nenávratnému poškodeniu mozgu, miechy alebo dokonca k amnézii. Extrémne teplo, svetlo a obrovská elektrická energia tiež môžu navždy poškodiť tvoje oči. Úder blesku napríklad dokáže vypáliť malé otvory v sietnici a spôsobiť šedý zákal. Nanešťastie pre mužov, blesk tiež dokáže vyvolať impotenciu a znížiť libido vo všeobecnosti.

Keď sa blesk posúva po povrchu tela, môže vyvolať presun červených krviniek z kapilár do epidermis. Výsledkom je niečo ako modrina, no omnoho prozaickejšie. Tieto jazvy poznáme pod názvom Lichtenbergove obrazce. Extrémna teplota môže dokonca roztaviť akýkoľvek kov, ktorý máš v čase úderu blesku na sebe, čo má potenciál spôsobiť dodatočné popáleniny tretieho stupňa. Alebo extrémne rýchlo vyparí pot alebo dážď nachádzajúci sa na tvojej koži. Táto explózia vodnej pary môže dokonca odfúknuť ľudské oblečenie alebo topánky, takže môžeš po údere blesku ostať takmer úplne nahý!

Aby si si nemyslel, že si toto všetko len vymýšľame, tu je niekoľko fotografických dôkazov ľudí, ktorí prežili úder blesku, aby nám mohli ukázať trvalé následky, ktoré im kombinácia extrémnej teploty a extrémneho elektrického výboja spôsobila.

uder_blesku_2

uder_blesku_3

uder_blesku_4

uder_blesku_5

uder_blesku_6

uder_blesku_7

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov