Zaujímavosti

Neil Armstrong: Toto tajil celé roky prvý človek na Mesiaci

armstrong

videní: 5.4K

 

Počas tejto doby Armstrong a jeho kolega nastavili na povrchu nášho satelitu rôzne zariadenia. Jeden mal presne zmerať presnú vzdialenosť odtiaľ k Zemi načasovaním, ako dlho trvalo, kým laserový lúč prešiel zo Zeme na mesačný povrch a späť. Ďalší bol určený na meranie otrasov Mesiaca a potenciálnych dopadov meteorov, čo nás vedie k zisteniu, že Mesiac bol napokon celkom živý. Dnes vieme, že najväčšie otrasy Mesiaca sú oveľa slabšie ako najväčšie zemetrasenia, hoci ich pohyby môžu trvať až hodinu, teda oveľa dlhšie ako na Zemi.

 

 

Podarilo sa im zhromaždiť približne 22,5 kg vzoriek hornín a pôdy. Urobili tiež veľa fotografií terénu, kde tiež umiestnili vlajku USA. Astronaut dokonca dostal šancu zatelefonovať si s  prezidentom Richardom Nixonom – na menej ako minútu. Posledný vec na zozname Armstronga bola ísť na prechádzku do toho, čo je teraz známe ako Východný kráter, 60 metrov východne od lunárneho modulu.

Hneď ako boli jeho úlohy splnené, Armstrong sa vrátil do lunárneho modulu a bezpečne zavrel poklop, aby sa trochu vyspal. Počas prípravy na štart Armstrong a jeho posádka zistili, že kvôli ich mohutným skafandrom sa im podarilo rozbiť spínač zapaľovania motora na stúpanie! “Nevadí,” mysleli si a tak použili časť pera na zatlačenie ističa, aby sa spustila sekvencia spustenia.

O 13:45 hod. slávny Eagle začal stúpať. Okrem vedeckého vybavenia inštalovaného na povrchu Mesiaca tam zostala aj plaketa. Na nej píše: “Tu ľudia z planéty Zem prvýkrát vkročili na Mesiac – júl 1969 n.l. – Prišli sme v mieri pre celé ľudstvo.” O niekoľko rokov neskôr Armstrong povedal, že NASA obmedzila ich čas na Mesiaci, pretože nevedeli, ako by skafandre zvládli extrémne teploty Mesiaca – od 120 °C cez deň až po -120 °C v noci.

Veci sa trochu skomplikovali, keď Armstrong pristál späť na Zemi ,pretože bol vystavený neznámym vesmírnym časticiam. Výsledok? On a jeho tím museli byť po návrate umiestnení do karantény planetárnej ochrany, hneď ako ich vesmírna kapsula bezpečne dopadla do Tichého oceánu 24. júla.

Táto špecifická karanténa pre astronautov Apolla 11 je jedným z dôvodov, prečo dnes máme v kuchyniach mikrovlnky! Keď sa prvýkrát vrátili z Mesiaca, spočiatku strávili prvých pár dní v mobilnom karanténnom zariadení, ktoré obsahovalo pohodlné kreslá, poschodové postele a toaletu. Miesto na kuchyňu však neostalo.

Keďže nebolo miesto pre štandardnú rúru alebo gril a NASA chcela znížiť riziko požiaru, tak vedci museli byť kreatívni. Takto bola vyvinutá pôvodná mikrovlnná rúra na doske, ktorá astronautom jednoducho pomôže dostať jedlo bez zhonu v plne vybavenej kuchyni. Táto prvá mikrovlnná rúra sa nachádza v múzeu v Oaklande v Kalifornii.

 

 

Po návrate na Zem Armstrong tvrdil, že už nikdy nedosiahne na hviezdy. Neprestal však. V roku 1985 sa pripojil k profesionálnemu tímu ďalších “najväčších prieskumníkov” na severnom póle. Pripojili sa k nemu horolezec Edmund Hillary, letec Steve Fossett a fotograf Patrick Morrow. Pól dosiahli 6. apríla 1985. Armstrong tvrdil, že chcel vidieť, ako vyzerá ľadový pól Zeme zo zeme, keďže ho videli iba z diaľky z povrchu Mesiaca.

Misia Apollo 11 bola napriek tomu pre Armstronga nezabudnuteľná, pretože v roku 2015 Smithsonian Institution odhalil, že ukrýval látkovú tašku plnú malých častí z lunárneho modulu. V taške bol pásový popruh, niekoľko úžitkových svetiel a ich držiakov, núdzový kľúč a optický zameriavač, ktorý bol namontovaný nad Armstrongovým oknom vesmírneho modulu. Obsahovala aj kameru na zber údajov, ktorá zaznamenala ikonické zábery Armstronga, ktorý podnikol svoj “malý krok” na Mesiaci.7

Armstrong si túto tašku dlhé roky nechal iba pre seba, kým ho nakoniec nenašla jeho vdova Carol. Dokonca to tajil aj pred svojím oficiálnym životopiscom, ktorý sa ho veľakrát pýtal, či si nechal nejaké pamiatky zo svojej slávnej misie.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov