Zaujímavosti

Bohyňa očistenia: Rieka Ganga. 2. časť

Ganga

videní: 960

Hinduisti zaplavujú počas slávnosti mahá kumbhméla brehy Gangy v meste Hardvár. Táto slávnosť sa koná približne každých 12 rokov a jej cieľom je osláviť zrodenie bohyne Gangy. V roku 1986 sa tu kúpali 4 milióny pútnikov. Pokračujeme druhou časťou článku.

Pod strmými kopcami sa tu rozbúrená divá Bhágírathí spojí s pokojnými vodami rieky Alaknandy a z tohto miesta už rieka tečie pokojnejšie ako Ganga do mesta Hardvár, čo je jedno z najposvätnejších miest pozdĺž celého toku. Každú jar tu oslavuje zrodenie Matky gangy vyše stotisíc hinduistov – púšťajú po vode loďky z listov a zapaľujú v nich okvetné lístky marigoldu namočené v ghí (čistom byvolom masle).

Z Hardváru tečie Ganga na východ do Iláhábádu, kde sa do nej vlieva rieka Jamuna. Hinduisti každoročnou pestrou slávnosťou uctievajú miesto sútoku, sangam. Sandhuovia – potulní svätí muži – sprevádzaní hráčmi na píšťalách a trubačmi prechádzajú ulicami mesta na ťavách a slonoch, ktoré sú v tento deň ozdobené perami a krásnymi látkami.

Vo Váránasí, predtým známom ako Benáres, najposvätnejšom meste pozdĺž toku Gangy a tiež najstaršom meste v Indii, tečie Ganga pod známymi ghátmi (schodiskami vedúcimi k miestam, kde veriaci konajú rituálny kúpeľ), ktoré sa ťahajú tri kilometre pozdĺž rieky. Starí a chorí pútnici dúfajú, že vo Váránasí zomrú, lebo práve tu vyslobodzuje Matka Ganga duše hinduistov z únavného znovuzrodenia. Telá zosnulých sa pália na hraniciach z nímu, santalového dreva, na známom gháte Manikarnika. Na horiace hranice vo dne v noci dozerajú domovia, dediční správcovia kremačných priestorov. V noci hinduistickí svätí muži na brehu Gangy spievajú staré posvätné piesne.

Ganga so svojimi 2500 kilometrami nepatrí medzi najdlhšie rieky sveta – Níl a Amazonka sú rieky vyše dvakrát dlhšie. Nijaká rieka na svete však asi nie je taká uctievaná. Ganga podnietila fantáziu antických básnikov Vergilia a Ovidia a písal o nej aj stredoveký florentský básnik Dante Alighieti, zatiaľ čo vojvodca Alexander Veľký veril, že Ganga tvorí hranicu svet. Angličan Sir John Mandeville, v stredoveku považovaný za významného cestovateľa, v svojej knihe Putovanie Sira Johna Mandevilla z roku 1356 tvrdí, že Ganga vyteká z raja a na jej dne je zlato. A hinduistom jej vody ponúkajú možnosť vstúpiť do nekonečnej blaženosti.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov