TOP 10

10 divných vecí, ktoré si pravdepodobne nevedel o dezodorantoch

dezodorantoch

videní: 957

Dezodoranty sú vecou, bez ktorej si pravdepodobne nikto z nás nevie predstaviť každodenný život. Je prirodzené, že nikto z nás nechce okolo seba šíriť nepríjemný zápach alebo mať nakreslené mokré “mapy” v podpazuší. Avšak určite si sa doteraz do hĺbky nezamýšľal nad dezodorantmi, preto ti prinášame 10 zaujímavostí, ktoré si o nich pravdepodobne nevedel.

1. Nie každý potrebuje dezodorant

Niektorí ľudia nezápachajú potom tak, ako iní ľudia. To sa podľa všetkého zisťuje takzvanou teórou ušného mazu – aktvoje uši produkujú tmavý a lepkavý ušný maz, potom sa bez dezodorantu nezaobídeš. Ale ak tvoje uši produkujú biely a šupinatý ušný maz, potom vlastne dezodorant nepotrebuješ.

2. Dezodoranty sa hodia pre obe pohlavia

Až na vônu a balenie sú všetky ostatné zložky takmer rovnaké v mužských aj ženských dezodorantoch. Neexistuje žiadna osobitná zložka, ktorá by diskriminovala dezodoranty toho druhého pohlavia. Takže pokojne môžeš použiť ľubovoľný. 🙂

3. Látka proti zápachu z potu nie je moderný výdobytok

Dezodoranty nie sú nejaký moderný vynález, už starí Egypťania podľahli umeniu voňavých kúpeľov, ktoré neskôr po miernych úpravách začali aplikovať na svojom podpazušia.

4. Dezodoranty zabíjajú baktérie

Dezodoranty majú určitý antibakteriálny roztok, ktorý zabíja baktérie spôsobujúce zápach. Mimochodom práve tie sú zodpovedné za zápach, nie pot samotný.

5. Antiperspiranty nezabraňujú poteniu

Antiperspiranty v skutočnosti nezastavujú proces potenia úplne, ako by sa mohlo zdať. Blokujú niektoré zo žliaz, čím redukujú potenie až o 20 %. To však znamená,  že všetky reklamy, ktoré sľubujú celodennú, poprípade 48 – 72 hodinovú ochranu pred potením, sú zavádzajúce.

14303568778_ffc466043d_b

6. Nesmieš používať stále jednu a tú istú značku

Ak dlhodobo používaš len jednu a tu istú značku deodorantu, môžeš sa voči nemu stať  imúnny, čo spsôsobí, že deodorant nebude efektívny. Takže striedanie rôznych značiek je veľmi dôležité.

7. Dezodoranty sú účinnejšie pred spaním

Hlavným účelom dezodorantu je zabiť baktérie. Tento proces funguje lepšie, ak na tele nie je žiaden pot. V noci sa človek za normálnych okolností nepotí (samozrejme, v extrémne teplých letných mesiacoch to neplatí), teda je lepší predpoklad, že sa tento proces uskutoční hladko.

8. Dezinfekčné mydlo na umývanie rúk tiež pôsobí ako dezodorant

Dezinfekčné mydlá aj dezodoranty zabíjajú baktérie, takže v prípade núdze môžeš použiť aj dezinfekčný prostriedok, najmä taký, ktorý schne rýchlo. Ale keďže dezinfekčné prostriedky na to nie sú prednostne určené, nesmieš ich používať ako náhradu dezodorantu.

9. Na vôni dezodorantu záleží

Vôňa je jednou z najdôležitejších vecí pri kontakte s inými ľuďmi. Preto na nej naozaj záleží, lebo spôsobuje, či sa cítiš dobre alebo nie.

10. Dezodorant môžeš použiť aj na nohy

Ak máš silný zápach nôh alebo sa ti nadmerne potia, môžeš dezodorant aplikovať aj na nohy, ideálne v noci. Na druhý deň budú tvoje nohy čerstvé, suché a bez zápachu.

Zdroj: Sarcasmlol
Zdroj fotografií: Flickr

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov