Zaujímavosti

The Oppidum: Ako vyzerá život v ultraluxusnom bunkri neďaleko Prahy?

Oppidum

videní: 1.3K

Ľudia sa čoraz viac cítia znepokojení neistou politickou situáciou vo svete. Za ideálnu možnosť ochrany pred vojnovú hrozbou či svetovou apokalypsou považujú výstavbu najrozmanitejších bunkrov a úkrytov. V niektorých podzemných stavbách je dokonca možné žiť plnohodnotne a luxusne aj niekoľko rokov. Jedna taká s názvom The Oppidum sa nachádza kúsok od Prahy.

Podzemný kryt pre miliardárov The Oppidum nájdeš asi 7 km juhozápadne od Českého Brodu, teda len pár minút letecky od hlavného mesta. Výstavba sa začala už v roku 1984 a podieľala sa na nej spoločne československá a sovietska armáda. Po revolúcii bola odkúpená súkromnými vlastníkmi, ktorí sa pustili do výstavby monumentálneho počinu – najväčšieho a najluxusnejšieho bunkru široko ďaleko. Za projektom stojí podnikateľ Jakub Zamrazil, zakladateľ porovnávacieho portálu Ušetřeno.cz.

Aby bolo The Oppidum bez jedinej chybičky, na konzultácie ohľadom bezpečnosti bol prizvaný ten najpovolanejší – Andor Šándor – bývalý náčelník vojenskej rozviedky. Ten sa dokonca nechal počuť, že pre súkromnú osobu nevidel bezpečnejšie miesto, než je skrytá stavba uprostred brdských hvozdov. Osoba, ktorá si cení života svojho a svojich blízkych na zhruba 7 miliárd korún, teda približne 270 miliónov eur (čo je suma, za ktorú je kryt ponúkaný), môže stráviť v tomto nutnom exile až desať rokov chránená pred prírodnými katastrofami či atómovou vojnou. A jej tamojší život by rozhodne nebol o minime súkromia a každodennom jedení fazule z konzerv.

foto 1

Skrytý luxus za stovky miliónov

Táto megalomanská stavba sa rozkladá na viac ako troch stovkách hektárov. Je koncipovaná v troch poschodiach, z čoho nadzemné poschodie je so zvyškom v podzemí prepojené tunelom. Od nebezpečného sveta oddeľujú jeho obyvateľov mechanická obrie dvere, ktoré nebude nikto nepovolaný za žiadnych okolností schopný otvoriť.

Áno, luxusné vybavenie môže niekomu pripomínať raj. Prvé nadzemné poschodie je určené pre športové vyžitie a relaxáciu. Nájdeš tu tenisový kurt, golfové ihrisko, bazén, kino, knižnicu, či bohato zásobenú vínnu pivnicu. Vo zvyšných dvoch podzemných poschodiach sa nachádza 7 apartmánov. 6 z nich má cez 150 metrov štvorcových, posledný sa pýši trojnásobnou rozlohou.

The Oppidum: Ako vyzerá život v ultraluxusnom bunkri neďaleko Prahy?

Celá stavba disponuje vlastným zdrojom vody, čističkou, špeciálne upravenými priestormi na údržbu dlhodobo zamrazených potravín, možnosťou vypestovať si zeleninu pomocou hydroponie, komunikačnými sieťami či vlastným vrtuľníkom, ktorý by vyvolených v prípade nutnosti čo najrýchlejšie dostal na iné miesto. Hoci by tu mohla plnohodnotne žiť aj stovka ľudí, autori projektu počítajú s variantom jedného exkluzívneho majiteľa s rodinou, vybranými najbližšími a pomocným personálom. V súčte by tak išlo asi o päťdesiat osôb.

Vzhľadom na to, že akékoľvek ďalšie informácie o stavbe pomenované po keltskom obydlí sú prísne strážené a prehliadka je umožnená len detailne preverenému vážnemu záujemcovi, je pokojne možné, že Oppidum už má svojho majiteľa. Ako totiž Jakub Zamrazil už skôr naznačil, o luxusný kryt je záujem prevažne z radov zahraničných investorov.

the Oppidum 2

Malý bunker pre každého?

Ak si však myslíš, že bunkre a podzemné kryty sú záležitosťou výhradne boháčov, ktorí majú na kontách nepotrebné miliardy, nie je to tak úplne pravda. Ľudí, ktorých stále viac znepokojuje neistá politická situácia vo svete, je stále viac. Preto sa začína úspešne rozmáhať biznis s výstavbou malých bunkrov a podzemných krytov. Už za milión korún (asi 40-tisíc eur) je možné zaobstarať si menší rodinný úkryt pod zemou alebo špeciálne tubusy, ktoré budú vystavené až šesť metrov pod domom alebo záhradou. V takomto bunkri je možné prečkať až 14 dní.

Ako vyplýva na povrch, na štát sa v tomto prípade príliš spoliehať nemôžeme. Podľa posledných šetrenie by sa proti hroziacemu nebezpečenstvu mohla v existujúcich protiatómových krytoch v Českej republike schovať len desatina populácie. To vo Švajčiarsku majú v prípade potreby miesto pre všetkých obyvateľov helvétskeho kríža. Dobre sú na tom čo do ochrany obyvateľstva aj škandinávske krajiny ako Švédsko, Dánsko, či Fínsko.

Zdroj: Discovery | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov