Zaujímavosti

Strašiak menom Bacillus cereus: Aj obyčajné cestoviny môžu zabíjať

Strašiak menom Bacillus cereus: Aj obyčajné cestoviny môžu zabíjať

videní: 1.0K

Ak necháš mäso vonku príliš dlho, bez rozmýšľania ho okamžite vyhodíš. Ako je to však s ostatnými potravinami, napríklad s cestovinami či ryžou? Kedy je už nevhodné ich konzumovať a vyhodiť ich? A čo sa môže stať, keď skonzumuješ už pokazené jedlo? Počul si už o baktérii menom Bacillus cereus?

Baktéria Bacillus cereus

Je to mimoriadne vzácna baktéria a šťastne bude žiť tam, kde to bude len možné, napríklad v jedle, v pôde alebo aj v črevách. Baktérie sa budú viac a viac rozmnožovať v jedle, ktoré je zle uskladnené. A to sa týka aj ryže, mliečnych výrobkov, korenín, cestovín, sušených potravín aj zeleniny. Niektoré kmene tejto baktérie sú veľmi užitočné pre probitotiká, avšak mnoho iných môže spôsobiť vážnu otravu jedlom až smrť.

Cestovinový šalát

V roku 2005 bol v časopise Journal of Clinical Microbiology uverejnený príbeh o rodine, ktorá sa vybrala na piknik a so sebou zobrala aj cestovinový šalát. Cestoviny boli údajne uvarené v piatok a potom uskladnené v chladničke. Piknik sa konal o deň neskôr, no celý šalát sa nezjedol, a tak bol po návrate domov opäť uskladnený v chladničke až do pondelka večer. V pondelok ho dostali deti na večeru, neskôr v noci začali veľmi vracať a boli prevezené do nemocnice. Najmladšie dieťa zomrelo, niektorým deťom zlyhala pečeň, ale prežili a ostatné deti mali len menšiu otravu jedlom. Bacillus cereus je známe ochorenie prenášané jedlom a príznaky bývajú často len mierne, ale ako sa zistilo, môže mať až fatálne dopady na ľudský organizmus.

Ďalšie známe prípady

V roku 2011 si jeden študent z Belgicka pripravoval špagety s paradajkovou omáčkou. Jedlo však nechal dlhý čas na kuchynskej linke a zabudol ho vložiť do chladničky. Keď špagety skonzumoval, dostavili sa silné bolesti brucha, hnačky a početné vracanie. V noci na následky zomrel. Ďalšie známe prípady sú o 11- ročnom chlapcovi, ktorý zomrel po konzumácii čínskych rezancov a 17- ročnom chlapcovi, ktorý zjedol deň staré špagety a zomrel.

Sú to však len ojedinelé prípady, zvyčajne to končí len miernou otravou jedlom. Smrteľné dopady to môže mať hlavne pre ľudí s oslabenou imunitou, pre dojčatá, starých ľudí a tehotné ženy.

Ako sa tomu vyvarovať?

Bacillus cereus má zlý zlozvyk vylučovať toxíny do jedla pri nesprávnom uskladnení. Niektoré z týchto toxínov sa nedajú zabiť ani v mikrovlnke. Jeden toxín zvaný emetický toxín, ktorý spôsobuje u ľudí zvracanie, môže byť v jedle aj po tom, čo ho po dobu 90 minút ohrievaš pri teplote 121 °C. Preto je veľmi dôležité správne uskladnenie potravín v chladničke a samozrejme je dôležitá aj hygiena v kuchyni či čisté ruky. Ak máš čo i len najmenšie tušenie, že s jedlom nie je niečo v poriadku, radšej ho nekonzumuj.

Výskumníci v súčasnej dobe hľadajú spôsob, ako túto baktériu v tele zastaviť. Zatiaľ sú dva: jednou možnosťou je blokovať aktivitu toxínu a druhou je zníženie zápalu spôsobeného týmto toxínom. Je to však iba v začiatočnom štádiu výskumu, ale pri zdokonalení sa dokonca dúfa, že bude táto metóda použiteľná liečbu príznakov nákazy inými baktériami, ako napríklad E.coli.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov