Zaujímavosti

Teotihuacán: Tajomstvo vzniku a zániku mesta. 1. časť

Teotihuacán: Tajomstvo vzniku a zániku mesta

videní: 757

Starobylé náboženské centrum Mexika prekvitalo už tisíc rokov pred érou najväčšej aztéckej ríše. Hoci sa v ňom už vyše sto rokov uskutočňuje archeologický prieskum, nikto nevie, kto, kedy a prečo ho vybudoval. Tajomstvo obostiera dokonca aj jeho zánik.

Teotihuacán v preklade znamená Mesto Bohov. Svoje označenie si skutočne zaslúži. Je najväčším a najimpozantnejším predkolumbovským mesto Mexika, ktoré leží na Mexickej plošine v nadmorskej výške asi 2300 metrov, takmer rovnako vysoko ako peruánske mesto Machu Picchu, druhá veľká metropola predkolumbovskej Ameriky. Tým sa však ich podobnosť nekončí. Zatiaľ čo Machu Picchu sa tiesni nad prudkými zrazmi, Teotihuacán leží na rozsiahlej planine, ktorá jeho staviteľom poskytla dostatok priestoru. Pokýva plochu asi 23 kilometrov štvorcových. Najväčšia teotihuacánska budova, Pyramída Slnka, svojimi rozmermi presahuje rímske Koloseum, ktoré pochádza takmer z tej istej doby.

O Teotihuacán vieme veľmi málo. Kedysi prevládal názor, že bol dielom Aztékov. Tí ho však objavili a pomenovali až v 15. storočí, o 700 rokov neskôr, ako z neho odišli pôvodný obyvatelia. Totožnosť zakladateľov Teotihuacánu zostáva záhadou. O pôvode Mesta bohov sa nezachovali nijaké záznamy. Všetko, čo o ňom vieme, pochádza výhradne z archeologických prieskumov.

Oblasť bola dokázateľne osídlená už 400 rokov pred našim letopočtom. Najväčší rozkvet však Teotihuacán prežíval od 2. do 7. storočia nášho veku. Jeho zachované rozvaliny pochádzajú približne zo začiatku nášho letopočtu, keď Teotihuacáne žilo pravdepodobne 200 000 obyvateľov. Bol vtedy šiestym najväčším mestom sveta.

Na vrchole slávy Teotihuacán kultúrne ovládal celú Strednú Ameriku. Jeho hrnčiari vyrábali vázy, ozdobené štukou a maľbami, a valcové nádoby, ktoré stáli na troch pretiahnutých nožičkách. Najúchvatnejšími sochárskymi dielami sú jednoduché kamenné masky. Autori ich vytvárali z dioritu, čadiča a nefritu a vsadzovali do nich oči z obsidiánu alebo z lastúr. Obsidián bol možno fundamentom, na ktorom stálo bohatstvo mesta. Tento tmavý sklovitý minerál pochádzal z neďalekých sopiek. Ľudia si ho veľmi cenili, lebo sa dal ľahko opracovať a vyrábali sa z neho ostria nástrojov a zbraní. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov