Zaujímavosti

Angkor: Mesto tajomstva. 2. časť

Angkor

videní: 683

Pokračujeme druhou časťou článku o záhadnom meste Kambodže (v minulosti Kapučie) – Angkor, ktoré zhruba v roku 1 000 nášho letopočtu zažívalo svoju najväčšiu slávu. Obývalo ho asi 600 000 obyvateľov a v blízkom okolí žil ďalší milión.

Angkor obývali Khméri. Ich náboženstvo, variant hinduizmu priniesli do juhovýchodnej Ázie indickí obchodníci v 1. storočí nášho letopočtu. Dnes si bádatelia stále lámu hlavu, prečo sa v tejto oblasti, ktorá bola husto osídlená a technicky vyspelá už okolo roku 1 000 pred našim letopočtom, nezanechali nijaké svedectvá o existencii miest pred 7. storočím nášho letopočtu, keď začala khmérska civilizácia rozkvitať. Najdokonalejším výrazom nadania Khmérov v oblasti umenia a monumentálnej architektúry sa stalo mesto Angkor.

Rozsiahly angkorský komplex meria 24 kilometrov od východu na západ, a 8 kilometrov od severu na juh. Komplex disponoval niekoľkými chrámami, premysleným systémom násypov, zavodňovacích kanáloch a dvoch vodných nádrží – Východnou a Západnou. Do každej vošlo 9 miliárd litrov vody, ktorú počas 6 mesačného obdobia sucha potrebovali na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy. Svätyňu Angkor Vat obklopovala široká vodná priekopa s krokodílmi. Za priekopou bol komplex Angkor Thom – vybudoval ho Ďzajavarman VII.

Khméri zhotovovali dokumenty na materiáloch, ktoré sa časom rozpadli – na palnových listoch či kožkách zvierat. Archeológovia museli teda získavať informácie o minulosti mesta z viac než tisícky vyrytých nápisov, väčšinou v khmérčine a sanskrite. Nápisy odhaľujú, že hlavnou postavou Khmérov v čase ich vzostupu bol Ďzajavarman II., ktorý na začiatku 9. storočia oslobodil svoj ľud spod jávskeho jarma. Uctieval Šivu, jedno z hlavných hindských náboženstiev, a založil kult boha-kráľa. Tým svoju moc obyčajného smrteľníka znásobil tvorivou energiou Šivu. Ďzajavarman II. – rovnako ako všetci jeho nástupcovia – vybudoval chrám pre lingam, falický symbol svojej duchovnej a pozemskej moci. Po smrti vladárov sa tieto chrámy stali ich hrobkami. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov