Zaujímavosti

Čína: Zakázané mesto. 1. časť

Čína

videní: 875

Zakázané mesto uprostred hlavného mesta Číny, Pekingu, je jedným z najskvostnejších palácových komplexov na svete a symbolom dynastií starej Číny. Už ten názov štvrte, v ktorej kedysi žili uprostred bohatstva čínski cisári, navodzuje atmosféru tajomstva a záhad. Nazrime s nami do dejín najľudnatejšieho národa.

Zakázané mesto ktosi prirovnal k súprave premyslene vyrezávaných čínskych škatuliek: v každej ďalšej, ktorú otvoríte, sa skrýva menšia. Zakázané mesto vyvoláva pocit tajomstva dokonca ešte dnes, keď je už pre návštevníkov zo západu prístupné. Takisto ako nemôžeme vedieť, čo sa presne skrýva v zatvorenej škatuľke, navždy môžu zostať neodhalené aj mnohé tajomstvá pekinského palácového komplexu.

Zakázané mesto začal stavať Jung-lu (tretí cisár z dynastie Mingovcov, ktorý vládol v období 1403 až 1423, potom, keď sa mu konečne podarilo vyhnať z Pekingu Mongolov. Nie je isté, či sa rozhodol postaviť mesto presne na mieste bývalého mongolského paláca, ktorý v roku 1274 urobil neobyčajný dojem na Marca Pola, alebo či si za vzor vybral palác mongolského cisára Chubilajchána. Odhaduje sa, že sa na výstavbe komplexu zúčastnilo okolo 100 000 remeselníkov a jeden milión robotníkov, ktorí postavili mesto s 800 palácmi, 75 sieňami, početnými chrámami, pavilónmi, knižnicami a ateliérmi, ale aj so záhradami, nádvoriami a cestami. Do Zakázaného mesta nesmeli od začiatku vstupovať cudzinci. Vládlo v ňom 24 cisárov dynastie Ming a Čching. Až do vypuknutia sinchajskej revolúcie v roku 1911 a nastolenia republiky ho od sveta oddeľovala vodná priekopa a jedenásť metrov vysoký múr.

Zlí duchovia sa vraj dostávali do čínskych domov cez strechu. Preto strechy Cisárskeho paláca strážili vyrezávané figúrky.

Zakázané mesto je majstrovským dielom architektúry. Jeho krása nepramení z jednej konkrétnej budovy, ale z premysleného rozvrhnutia celku a z vycibrenej kombinácie farieb. V komplexe zakázaného mesta sa odráža čínsky názor, že cisár ako Syn nebies bol sprostredkovateľom, ktorý zodpovedal za poriadok a harmóniu na Zemi. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov