Zaujímavosti

Dalajláma: Prevtelené božstvo Tibetu

Dalajláma: Prevtelené božstvo Tibetu

videní: 981

Po článkoch o Potále – perle hlavného mesta Tibetu, ktorým je Lhasa, sa tentokrát bližšie pozrieme na Dalajlámu, ktorí ako prevtelené božstvo svojho predchodcu, „riadi“ Tibet spolu s vládou z exilu z indického mesta Dharmsale. Všetko sa zmenilo od čias, keď v roku 1950 vpadli do Tibetu Číňania. Vtedy mal v poradí štrnásty dalajláma len pätnásť rokov. V roku 1959 bol nútený spolu s 80 000 stúpencami ujsť do Indie. Ale poďme pekne po poriadku.

Dve slová, z ktorých je zložený titul tohto svätého muža, dokonale vyjadrujú jeho postavenie. „Dalaj“ znamená v mongolčine „oceán“ a „láma“ znamená v tibetčine „najvyšší“. Dalajláma je teda smrteľník, ktorého múdrosť je vraj rovnako hlboká ako oceán. Tibetskí budhisti ho považujú za božskú bytosť, za vtelenie absolútneho Budhu v ľudskej podobe.

Od roku 1391 sa vyvolenými vodcami Tibeťanov stali štrnásti dalajlámovia. Každý vraj bol vtelením svojho predchodcu. Hľadanie nástupu sa začína vo chvíli, keď vládnuci dalajláma zomrie. Tibetskí mnísi podľa znamení, snov a úradne uznaných veštieb hľadajú chlapca, ktorý sa narodil presne vo chvíli dalajlámovej smrti, má určité fyzické črty a dokáže v skupine predmetov rozoznať tie, ktoré patrili doterajšej hlave Tibeťanov.

Súčasného dalajlámu Tändzina Gjamccha narodeného v roku 1935, uznali za budúceho vladára v čase, keď mal len dva roky. Sadol si na trón ako päťročný a vládol svojej krajine z Potály až do povstania, ktoré sa udialo v roku 1959. Práve v tomto roku musel pred čínskou armádou ujsť do Indie. V indickej Dharmsale, kde vznikla tibetská komunita, vytvoril exilovú vládu. Hlboko ho uctievajú nielen mnísi v tamojšom novom kláštore Namgjal, ale aj zbožní Tibeťania, ktorí sa mu klaňajú na diaľku, alebo cestujú do Dharmsaly ako pútnici. Za jeho neúnavnú kampaň v prospech svetového mieru a za slobodu Tibetu ho vyznamenali v roku 1989 Nobelovou cenou za mier. Vráti sa niekedy dalajláma späť do Potály?

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov